RSS

You are here

Мост Земун-Борча биће отворен у децембру

Мост преко Дунава између Земуна и Борче је једини инфраструктурни пројекат који се реализује у предвиђеним роковима, а његово отварање биће у децембру, изјавила је потпредседник Владе и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, која је данас обишла градилиште овог моста.

 

Потпредседник Владе је рекла да ће до краја јула мост бити спојен у потпуности, а до краја године биће изграђене приступне саобраћајнице од Новосадског пута у Земуну до Зрењанинског пута. "Мост ће у децембру бити отворен у складу са свим стандардима и више се неће дешавати да се отварају мостови само зато што је неком то одговарало", истакла је Михајловић, која је данас обишла мост заједно са представницима извођача радова, подизвођача, надзора и Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда. Она је додала да би приступни пут од Зрењанинског до Панчевачког пута требало да буде изграђен до септембра 2015. године, напоменувши да је на том потезу приступне саобраћајнице било проблема са експропријацијом земљишта.

 

Михајловић је подсетила да су пројекти који се реализују у области саобраћајне инфраструктуре у Србији вредни неколико милијарди евра, од чега пројекти у Београду који се реализују у сарадњи са државом више од 600 милиона евра. „Велики новац је концентрисан у тим пројектима и због тога је важно да изградња буде што ефикаснија”, рекла је Михајловић, додајући да су ради брже реализације, за велике пројекте, као што је мост Земун-Борча, у Министарству одређени ментори који ће пратити ове инвестиције.

 

Одговарајући на питања новинара, потпредседник Владе је рекла да је ресорно министарство већ припремило предлог за премијера и Владу по питању 1,5 милиона бесправно изграђених објеката, који ће ускоро бити представљен јавности. "Очекујем да у наредних месец дана договоримо са премијером како да решимо проблем легализације који смо наследили и затим га представимо јавности", навела је Михајловић. Према њеним речима, влада ће о томе донети одлуку до јесени и рок за решавање легализације биће врло кратак, вероватно већ до краја године.

 

Потпредседник Владе је нагласила да једном мора да се подвуче црта по питању нелегалне градње, на начин да се таква градња више не дозволи, а да се поједини објекти који су небезбедни за живот морају срушити. Михајловић је казала да је када је дошла на чело Министарства питала колико је срушено нелегалних објеката у последњих пет или шест година и да је одговор био - свега пет.

 

На питање новинара да ли ће Србија попут Хрватске донети посебан закон за обнову земље после поплава, она је рекла да ће Влада Србије припремити такав закон и да се на томе већ ради, а све како би се убрзали радови на обнови штете.