RSS

You are here

Напредак у сарадњи Кине и земаља централне и источне Европе

Потпредседник Владе проф. др Зорана Михајловић, која је и председник српског дела Мешовите међувладине комисије за сарадњу са Кином, присуствовала је четвртом састанку 16 чланица – националних координатора за сарадњу НР Кине и земаља централне и источне Европе (ЦИЕЗ), који је одржан данас у Београду. Састанку су присуствовали и национални координатор и министар рударства и енергетике Александар Антић и заменик министра спољних послова Кине и генерални секретар Секретаријата за сарадњу Кине са 16 земаља Централне и источне Европе Ванг Чао.

Учесници састанка су у уводним излагањима представили извештај о реализацији смерница сарадње усвојених на самиту председника влада и договорених у новембру 2013. године у Букурешту. Они су исказали задовољство досадашњом сарадњом оствареном кроз механизам Кина – земље централне и источне Европе, с обзиром на то да је та сарадња допринела значајном интензивирању сарадње између земаља региона, као и између Кине и ЕУ.

Активности усвојене у смерницама из Букурешта у великој мери су реализоване, а започет је и већи број нових активности, посебно у областима саобраћајне инфраструктуре, енергетике, као и у унапређењу трговине, инвестиција, културе, пољопривреде, туризма, међусобне комуникације и других области. 

На иницијативу Михајловић, а у оквиру механизма НР Кина – ЦИЕЗ, биће предложено да се у што краћем року образује координационо тело за сарадњу у области инфраструктуре са седиштем у Београду, како би се реализовали сви пројекти који се односе на саобраћајну и путну инфраструктуру. 

Констатовано је да је остварен велики напредак, као и да сарадња националних координатора показује виталност и заинтересованост за даље унапређење у свим областима од заједничког интереса.