RSS

You are here

Наш интерес је да градимо

Интерес државе је да се у Србији гради, а не да се руши, рекла је данас потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић и додала да ће држава учинити све да се легализују сви објекти који не угрожавају људске животе.

 

Михајловић је нагласила је да Влади није у интересу да руши, већ да омогући грађанима да граде и да ће држава учнити све како би се легализовали сви објекти који не угрожавају животе људи и не налазе се у парковима природе првог реда. "Влада Србије и ја никада никога нисмо штитили и нема заштићених - да се разумемо", поручила је Михајловић, обраћајући се новинарима након разговора са ђацима Основне школе “Дринка Павловић“ о безбедности у саобраћају.

 

Упитана да прокоментарише писање медија да су рушења поштеђене поједине нелегално изграђене викендице на обали реке, потпредседник Владе је казала да за рушење објеката на обалама река није надлежна држава већ градови и општине. "Не постоје посебни планови рушења - једни за уџерице, а други за виле, већ систематичан приступ и одговор државе на нелегално изграђене објекте".

 

Она је казала да постоје прописи и законске процедуре које морају да се поштују по питању надлежности и да би и локалне самоуправе требало да направе свој план, као што је то урадило ресорно Министарство. Михајловић је прецизирала да су на списку објеката за рушење у надлежности Министарства грађевинарства, пре свега, објекти у парковима природе и у кориту река, али не и на обали, јер то није у надлежности Министарства.

 

Она је додала да је држава извукла поуку током недавних поплава и да ниједан људски живот више не сме да буде угрожен због нелегалне градње.

 

Михајловић је такође најавила да ће Влада у понедељак ће Влада усвојити предлоге новог Закона о планирању и изградњи и Закона о катастру, а припрема се и Закон о легализацији.

 

Одговарајући на питање о могућем увођењу вињета, Михајловић је рекла да држава још није донела одлуку о увођењу вињета за наплату путарине у Србији и да се чека анализа ефеката увођења тог система. "Тек се ради анализа и о томе се разговара”, навела је она.