You are here

Обележава се Европска недеља мобилности, овогодишња тема је "Боља повезаност - крећимо се квалитетније!"

Београд / Нови Сад, 16. септембар - Овогодишња тема кампање Европске недеље мобилности “Боља повезаност”, повезала је Београд и Нови Сад кроз заједничку активност у којој су учествовала деца из Основне школе “Михаило Петровић Алас” из Београда. Догађај је организован под покровитељством Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Сталне конференције градова и општина, као националних координатора ове кампање у Репубици Србији.
Циљ ове заједничке активности је промовисање железничког саобраћаја, као еколошки најприхватљивијег јавног превоза. Ученици из Београда су током целодневног излета у Новом Саду имали прилику да од градске Управе за саобраћај и путеве и Управе за заштиту животне средине чују занимљива предавања о одрживим видовима превоза, значају коришћења активних видова кретања (пешачење, бициклизам, коришћење јавног превоза), као и о негативним утицајима саобраћаја на квалитет животне средине у градовима и начинима за њихово ублажавање.
Поред вожње популарним возом “Соко” коју је омогућило предузеће ”Србија воз”, ученици су се провозали и јавним градским аутобусом на течни нафтни гас, након чега су имали прилику да покажу своју спретност на бициклистичком полигону који је био организован на градском тргу у Новом Саду. За ђаке је уприличен и интерактивни квиз о железничком саобраћају, као и уопштено о урбаној мобилности, уз пригодне поклоне у знаку кампање.
Кампања “Европска недеља мобилности” траје до 22. септембра када се обележава и Светски дан без аутомобила.