RSS

You are here

Од данас ће привредни амбијент за инвеститоре бити много бољи

Од данас више нема оправдања за градове и општине да не почну са процедуром издавања грађевинских дозвола за мање од месец дана, изјавила је потпредседник Владе Србије и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зорана Михајловић.

 

„Од данас ће привредни амбијент за инвеститоре бити много бољи“, рекла је Михајловић на данас одржаној конференцији за новинаре на којој је објављено да је припремљено свих 28 подзаконских аката који ће омогућити пуну примену Закона о планирању и изградњи усвојеног у децембру.

 

Подзаконска акта су донесена у законском року чиме је општинама и градовима у Србији омогућено да почну са пуном применом закона.

 

„Ово је одличан пример да се рокови поштују. Држава је створила могућност а на градоначелницима и председницима општина је сада да закон и спроводе“, поручила је Михајловић.

 

Душан Васиљевић, директор тима за регулаторну реформу у привреди УСАИД Пројекта за боље услове пословања, организацији која је учествовала у креирању законских одредби истакао је да сада комплетиран закон омогућава да уместо грађана и инвеститора, држава преузме улогу курира.

 

„Задовољни смо законом који ће омогућити издавање грађевинске дозволе за 28 дана. Ово је титански пројекат за Србију“, рекао је Васиљевић.

 

Ана Брнабић, потпредседник Управног одбора НАЛЕД-а, који је такође активно учествовао током неколико месеци јавне расправе о закону, рекла је да нови закон поставља нове стандарде у законодавству Србије како по дужини јавне расправе о њему тако и по ефектима који се очекују.

 

„Из угла инвеститора, ово је револуционарно за Србију“, рекла је Брнабић на конференцији за новинаре у Влади Србије.

 

Она је истакла да је доношење подзаконских аката два месеца након усвајања закона преседан у Србији будући да је, како је истакла, према подацима НАЛЕД-а просечно кашњење ових докумената који прате неки закон 1.071 дан, што је око три године.

 

Она је позвала сва министарства у Влади Србије да у циљу стварања што атрактивнијег привредног амбијента прате стандард који је са Законом о планирању и изградњи поставило Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

 

Учесници конференције поручили су да припремљена подзаконска акта смањују могућност корупције те повећавају улогу инспекција које ће убудуће више времена проводити на терену.