RSS

You are here

Одбор директора Железница Србије кочи релизацију рускoг кредитa

Одбор директора Железница Србије данас је, уместо да потпише Анекс 2 уговора о реализацији руског кредита за рехабилитацију пруга на Коридору 10, расформирао пројектни тим и радну групу за преговоре, што ће закочити реализацију руског кредита вредног 800 милиона долара, изјавио је помоћник министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Миодраг Јоцић.

 

"Министарство је запрепашћено одлуком Одбора директора Железница Србије да на данашњој седници доносе закључке о разрешењу пројектног тима и радне групе за преговоре. Преговори су почели у марту и требало је да радови почну у јуну. Ми сада имамо ситуацију да се, на дан када треба да се потпише Анекс 2.1, уговора у вредности од 48 милиона долара, расформирају радне групе за преговоре и да се тако преговори продужују за више недеља и можда месеци", нагласио је помоћник министра задужен за железницу.

 

Он је истакао да такав потез двојице извршних директора Железница Србије директно кочи инвестиције на модернизацији железничке инфраструктуре у Србији и додао да ће о свему томе бити обавештен потпредседник владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.

 

Јоцић је казао да је реч о преговорима са Руском Федерацијом за потписивање Анекса 2, тачке један, који се односи на три деонице на северу Коридора 10. Анексом 2 је уговорена реконструкција и модернизација шест деоница у дужини око 112 км: на северу Рума - Голубинци у дужини од 17,9 км, Сопот Космајски - Ковачевац 18,4 км, Мала Крсна - Велика Плана 29,5 км и на југу Винарци Ђорђево 15 км, Врањска Бања - Ристовац 18 км и Бујановац - Букаревац 14 км.