You are here

Одржан састанак министра Момировића са Њ.Е. амбасадором Аустрије Лутеротијем

 

 

Београд, 22. април – Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић састао се данас са Његовом екселенцијом амбасадором Републике Аустрије Николаусом Лутеротијем како би разговарали о сарадњи Србије и Аустрије у области инфраструктурних пројеката, саобраћаја и трговине.

Министар Момировић је током састанка напоменуо да Аустрија представља једног од највећих инвеститора у Србију и да је током последње деценије била на другом месту по улагањима са износом од 2,533 милијарде евра.

,,Преко 900 активних привредних субјеката чији су већински власници аустријски држављани и правна лица, обим страних директних инвестиција из Аустрије је крајем 2019. године достигао око 4 милијарде евра, док је спољнотрговинска размена у 2020. години износила око 1 милијарде евра'' рекао је Момировић.

 

Аустријски амбасадор Лутероти истакао је да аустријске компаније у Србији запошљавају око 20.000 радника у различитим областима, од банкарства, преко осигуравајућих друштава, до мобилне телефоније, нафтних и многих других компанија, али да им посебну пажњу привлаче пројекти у инфраструктури и сарадња у том домену.

У погледу сарадње са аустријским привредницима у области инфраструктуре, компанија „Штрабаг” се појављивала као извођач радова на неколико важних градилишта у престоници, попут изградње најпрометније наплатне рампе „Врчин” којом је пропусна моћ повећана за 40%. Ова аустријска компанија је била ангажована и као партнер на пројекту изградње железничке станице „Београд центар” и то у делу изградње приступних путева до перонског дела станице.