RSS

You are here

Почела кампања „Вежи појас“

Циљ Владе Србије је већа безбедност у саобраћају и акцијом „Вежи појас” желимо да сачувамо људске животе , поручила је данас потпредседник Владе Србије и министар грађевинарства саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић.

 

Михајловић је на конференцији за новинаре у Влади Србије рекла да је акција коју Министарство спроводи заједно са Агенцијом за безбедност саобраћаја и Ауто-мото савезом Србије, циљано започета данас, пред новогодишње празнике, како би се подигла свест грађана у овом саобраћајно ризичнијем периоду.

 

Она је упозорила да само четири одсто учесника у саобраћају који се возе на задњим седиштима аутомобила везује појас, напомињући да на задњем седишту углавном седе млади и деца.

 

Потпредседник Владе је најавила да ће ускоро бити одржан састанак са власницима већих ресторана у Београду на којем ће се договирити како они могу да допринесу повећању безбедности младих у саобраћају.

 

Говорећи о изменама Закона о безбедности саобраћаја, Михајловић је рекла да те измене треба усвојити по хитном поступку. "Сада је то на МУП –у, а свакако ћу још једном на седници известитити целу владу о томе и замолити да бар тај део иде по хитном поступку", рекла је Михајловић.

 

Она је напоменула да је у свим државама ЕУ одговорност за безбедност саобраћаја није на министарствима унутрашњих послова, већ на министарствима саобраћаја. "Тако ће бити временом и код нас, а сигурно је да морамо радити заједно на повећању безбедности у саобраћају", нагласила је Михајловић

 

Милан Божовић, в.д. директора Агенције за безбедност саобраћаја упозорио је да је проценат везивања појаса на предњим седиштима возила 70 одсто, а да се кампање попут ове представљају највећи потенцијал за постизање жељених резултата. „Ово је почетак, то није довољно, следи нам рад и на едукацији деце“, поручио је Божовић.

 

Мирко Бутулија, председник Ауто-мото савеза Србије најавио је да ће у АМСС-у бити постављен симулатор вожње на коме ће бити могуће уверити се у потребу везивања појаса при минималним брзинама. „Један од три најчешћа узрочника смртности у саобраћајним незгодама је невезивање појаса“, рекао је Бутулија.