You are here

Почиње изградња брзе саобраћајнице Шабац- Лозница

Maчвански Прњавор, 14. фебруар – Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић данас је заједно са председником Србије Александром Вучићем у Мачванском Прњавору, присуствовао обележавању почетка радова на изградњи брзе саобраћајнице Шабац – Лозница.

Брза саобраћајница Шабац-Лозница део је пројекта изградње аутопута Рума - Шабац - Лозница. 

Изградња аутопута Рума-Шабац и брзе саобраћајнице Шабац-Лозница један је од приоритетних задатака у друмском транспорту, с обзиром да је реч о пројекту који је важан за развој и повезивање Срема, Мачве и западне Србије и Војводине, али и овог дела Србије са регионом, пре свега са БиХ.

Модерна саобраћајница која ће повезати Руму и Лозницу, у укупној дужини од 77 км, обухватаће три просторне целине: деоница Рума - (Шабац) мост на Сави, у дужини од 22 км ће бити аутопут у пуном профилу, друга целина је мост преко реке Саве, а трећа деоница је Шабац-Лозница, која ће бити изграђена у профилу брзе саобраћајнице у дужини од 55 километара и траса ће заобићи сва насељена места.

Планирана је изградња укупно 56 објеката од чега 54 моста и две петље.

Комерцијални уговор о пројектовању и извођењу радова на аутопту Рума – Шабац и брзој саобраћајници Шабац – Лозница, закључен је 19. новембра 2019. године са азербејџанском компанијом "Азвирт". Укупна уговорена цена радова од Руме до Лознице је 467,5 милиона евра, а од Шапца до Лознице 247,5 милиона евра.

Обележавању почетка радова поред ресорног министра Момировића и председника Србије Александра Вучића присуствовали су и амбасадор Азербејџана Камил Хасијев, градоначелник Шапца Александар Пајић, градоначелник Лознице Видоје Петровић, в.д. директор "Коридора Србије" Александар Антић, в.д. директор "Путева Србије" Зоран Дробњак.