RSS

You are here

Подићи родну равноправност у Србији на виши ниво

У Србији постоји родна неравноправност која је посебно видљива у области зарада, jeр су жене често слабије плаћене од мушкараца за исте послове, а постоје и други видови дискриминације жена на послу и у породици, оценила је данас потпредседник Владе Србије проф. др Зорана Михајловић.

 

Отварајући у Суботици конференцију "Женска платформа за развој Србије – Палић 2014", у организацији Фондације Фридрих Еберт, Михајловић је навела да ће се том темом бавити Координационо тело за родну равноправност, које је Влада јуче формирала. Новоосновано тело налазиће се при кабинету потпредседника Владе, а Михајловић је именована за председавајућег тог тела.

 

Задатак тог тела биће да координира рад свих министарстава која се у било ком сегменту баве родном равноправношћу, да се повеже са парламентом и цивилним сектором и покуша да подигне родну равнопраност на виши ниво него што је то данас, најавила је Михајловић.

 

"Ни у једној земљи није добра ситуација у области родне равноправности, негде је боље, негде је лошије. Код нас постоје сегменти где је постигнут већи напредак као што је, рецимо, Народна скупштина, где је заступљено више од 30 одсто жена ", навела је она.

 

Конференција "Женска платформа за развој Србије - Палић 2014" окупила је више од стотину жена ангажованих на јавним пословима, из различитих институција, укључујући Народну скупштину, академску заједницу, цивилно друштво, приватни сектор, политичке странке, синдикате, медије, уметност и културу, са циљем да се изгради широка коалиција жена и дефинише платформа заједничког деловања.