You are here

Потписан Меморандум о интеграцији система електронске наплате путарине СРБ и БИХ

У Влади Србије данас је потписан  Меморандума о пословној сарадњи у циљу интеграције система за електронску наплату путарине између Србије и Босне и Херцеговине.

Уговор су у присуству министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Горана Весића потписали директори јавних предузећа "Путеви Србије", "Аутопутеви Републике Српске" и “Аутоцесте Федерације Босне и Херцеговине”, Зоран Дробњак, Недељка Ћорић и Денис Ласић.

Весић је након потписивања  казао да овај уговор није финансијски толико велики као кад се граде путеви и  пруге, али да је значајан, јер показује да се интегришемо у региону и зато што олакшава живот људима, како у БИХ тако и у Србији.

Он је рекао да очекује да ће интегрисана наплата путарине између Србије и БиХ врло брзо да заживи.

Весић је најавио да очекује да ће 15. априла бити успостављена и заједничка интегрисана наплата путарине са Црном Гором, 15. маја са Хрватском, а да се у јуну очекује да заживи интегрисана наплата са Грчком. Весић је додао да је ЈП Путеви Србије обећао да ће интеграцију завршити у овом року и да ће контролисати испуњење тог обећања.

“Један од мојих главних циљева кад сам постао министар био је да покушамо интеграцију наших система наплате путарина, како са БиХ, тако и са Црном Гором, Северном Македонијом, Хрватском, Грчком и свим другим земљама, јер тако значајно олакшавамо живот људи", рекао је Весић.

Према његовим речима, данас потписани документ омогућиће људима који имају тагове у Босни и Херцеговини, као и онима у Србији да несметано користе путеве, без заустављања.

Министар МГСИ Србије је захвалио министру комуникација и саобраћаја БиХ Едину Форту и министру  транспорта и комуникација  Републике Српске Недељку Чубриловићу, јер су дали велики допринос да се потпише данашњи споразум.

Весић је подсетио да је Србија  прошле године успоставила интегрисану наплату путарине са Северном Македонијом, наводећи да је у нашој земљи  издато и преко 50.000 тагова.

“Кад су у питању сарадња Србије и БиХ, ми у овом тренутку градимо један аутопут и две брзе саобраћајнице између наше две земље. У овом тренутку градимо аутопут Сремска Рача-Кузмин и већ се у РС гради од Сремске Раче према Бијељини, део такође аутопута", рекао је Весић.

Према његовим речима, до краја ове године биће завршено и наших скоро 19,5 километара и то је први део аутопута Београд-Сарајево.

“Поред тога, ми ћемо ове године завршити и брзу саобраћајницу Шабац-Лозница везу до граничног прелаза Шепак, што ће бити још једна брза саобраћајница која повезује наше две земље", рекао је Весић.

Како је истакао, почиње да се ради и  пут Слепчевић-Бадовинци, а градиће се и још један полумост поред Павловића моста како би имали четири траке моста.

“На  све стране јачамо везе наше две земље", нагласио је Весић и додао да се на Српској Рачи прави интегрисан гранични прелаз са српске стране, а на Шепку са стране БиХ.

Он је најавио и изградњу аутопута у наредних годину и по дана између

Пожеге и Котромана,  где ће се, како је објаснио тунелом улазити са стране Србије у БиХ.

Весић је рекао и да су владе Србије и  БиХ у сарадњи са железничким предузећима и Федерације и Републике Српске конкурисали у ЕУ за добијање средстава за реконструкцију пруге Београд - Сарајево.

“Реконструкција ове пруге је заједничка идеја министра Форта и моја. Ми почињемо пројектовање већ наредне недеље за наш део пруге од Руме, значи Рума, Шабац, Лозница и на тај начин показујемо колико нам је важно да повежемо наше две земље", истакао је Весић.

Он је навео и да ће се, када се буде ова пруга реконструирала, њоме возити брзином од 120 километара на сат, што, како је нагласио, свако ко користи ту пругу зна колико је то велики напредак у односу на оно што имамо сада.

“Време је да наш регион сарађује, да помажемо једни друге, јер само тако можемо да омогућимо да опстанемо и да преживимо у временима тешким који долазе. Зато је данашњи  догађај не толико финансијски важан као што је  изградња аутопута, већ што ће олакшати живот људима и показати да Србија, БиХ и РС сарађују заједно, да живимо исти живот и да желимо да се додатно интегришемо", закључио је Весић.