You are here

ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О ЕЛЕКТРОНСКОЈ НАПЛАТИ ПУТАРИНЕ СА ВЛАДОМ МАЂАРСКЕ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић потписао је данас у Палати Србија Споразум о сарадњи у области електронске наплате путарине са министром грађевинарства и саобраћаја Мађарске Лазаром Јаношем.

Весић је рекао да је овај споразум доказ колико две земље блиско сарађују.

“Наши мађарски пријатељи имају систем наплате путарине и заштите локалних путева већ дуже време. Данас смо овим споразумом договорили да тај систем почне да ради и у Србији", рекао је Весић.

Он је истакао да се систем наплате путарине односи на фреквентне саобраћајнице првог Б и другог Б реда који нису ауто-путеви и односе се само на камионе тежине преко 7,5 тона.

“На тај начин ћемо омогућити да се заштите локални путеви, пошто је већина њих под притиском. Осим саме наплате имаћемо и мерење осовинског оптерећења у асфалту, што значи да ћемо моћи да заштитимо наше путеве", рекао је министар.

Како је истакао, већина камионџија који користе локалне путеве, преоптерећује своје камионе и на тај начин додатно уништава путеве.

Он је нагласио да не постоји ниједна европска земља са којом Србија има бољу сарадњу него са Мађарском.

“У наредних четири до пет година неће бити ниједне земље у суседству са којим ће Србија бити боље саобраћајно повезана од Мађарске. То је доказ наше сарадње", рекао је он.

Истакао је да ће у том периоду бити пуштена и брза пруга од Београда до Будимпеште која ће се наставити до Скопља и Софије, а сутра до Истамбула и Солуна, као и да ће током овог месеца бити пуштена у рад пруга од Суботице до Сегедина.

“Бићемо повезани и са брзом саобраћајницом која почиње од Бачког брега. Имаћемо три равноправна гранична прелаза", рекао је он.

Као република, рекао је Весић, очекујемо да од овог система у првоj години зарадимо око 100 милиона евра, који ће бити уложени у локалне путеве.

Мађарски министар је рекао да ће предати Србији пројекат развоја на основу којег ће моћи да изгради сопствени систем наплате путарине.

“То ће донети приходе које ће Србијa моћи да уложи у одржавање путеве нижег реда", нагласио је он.

Како је истакао, Мађарска на Србију гледа као на стратешког савезника.

“Главни циљ наше сарадње је да Мађарска буде излаз ка западу. Зато је неопходно да на српско-мађарској граници буде јефтинији, ефектнији и бржи пролазак", истакао је Јанош.

Он је истакао да преко граничног прелаза Хоргош прелази велика количина транспорта.

“Потребна је обострана сарадња. Одлучили смо да је на граници између Србије и Мађарске потребно изградити нове граничне прелазе", рекао је он.

Како је истакао, Мађарска ће изградити нови мост на Дунаву код Мохача, и реконструисаће три гранична прелаза са Србијом.

Додао је да се нада да ће и након избора бити настављена сарадња две владе.