You are here

ПОТПИСАН УГОВОР О РЕВИТАЛИЗАЦИЈИ КОМПЛЕКСА БИВШЕГ САВЕЗНОГ СЕКРЕТАРИЈАТА ЗА НАРОДНУ ОДБРАНУ (ССНО)

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, данас је, у име Владе Србије, са компанијом Affiniti Global Development, потписао Уговор о ревитлизацији комплекса бившег Савезног секретаријата за народну одбрану, који се налази на углу улица Кнеза Милоша и Немањине.

"Влада Србије изабрала је за партнера у овом подухвату угледну америчку компанију, која ће инвестирати у реватилизацију комплекса бившег Савезног секретаријата за народну одбрану (ССНО)", рекао је Весић.

Он је додао да је када су у јавности појавиле информације да ће комплекс ССНО бити ревитилизован, рекао да уговор у том тренутку није потписан и да ће јавност бити обавештена када се то буде догодило.

Министар је истакао да ће, све што се буде радило у оквиру ревитализације комплекса, бити учињено у складу са законима Србије и у сарадњи са Владом Србије и свим релевантним институцијама у земљи, које су надлежне за урбанизам и заштиту културне баштине.

"Обновићемо објекат 25 година пошто је уништен у бомбардовању. За четврт века никоме није пало напамет, пре ове Владе, да га комплекс обнови. Када овај простор буде реватилизован допринеће развоју Београда и Србије", навео је Весић.

Министар је посебно нагласио, због дезинформација које су се појављивале у јавносту, да Влада Србија није продала земљу на којој се налази зграда, већ је, како стоји у уговору, земљиште изнајмила на 99 година.

"Инвеститор је преузео обавезу да, уколико не заврши инвестицију у року који је одређен уговором, Републици Србији врати без надокнаде земљиште и оно што до тада буде изграђено. Земљиште остаје власништво Републике Србије", рекао је министар Весић.

Весић је истакао да инвеститор, према уговору, има обавезу да на истој парцели изгради Меморијални комплекс посвећен свим жртвама НАТО агресије из 1999. године, а који Србија, нажалост, ни после четврт века још увек нема.

"Меморијални комплекс биће финансиран од стране инвеститора и налазиће се у власништву Републике Србије која ће одлучити о програмском садржају комплекса и управљаће њиме",  подвукао је Весић.

Изглед будућег Меморијалног комплекса биће одређен на међународном јавном архитектонском конкурсу, на који ће све заинтересоване архитекте моћи да се јаве са својим идејама.

Министар Весић се захвалио првом потрпредседнику Владе Синиши Малом на енергији и раду који је уложио у овај као и остале пројекте који су покренули развој Београда и додао да је поносан јер заједно реализују још једну инвестицију важну за будућност Србије.

Генерални директор „Affiniti Global Development” Ашер Абешера рекао је да пројекат обухвата јединствен аспект сарадње у којој ће српске архитекте и дизајнери бити позвани да пријаве своје идеје за Меморијални центар.

„На овакав начин реконструкција не само да представља фузију српске и америчке иновативности, већ исказује и поштовање према домаћем уметничком изразу.

Реконструкција не подразумева само изградњу зграда, већ и изградњу мостова међу културама, поштовање прошлости и стварању темеља за просперитетну будућност“.