RSS

You are here

Потписивање Повеље о етичком и одговорном понашању у саобраћају

Потпредседник Владе Србије проф. др Зорана Михајловић изјавила је да ће замолити данас премијера Александра Вучића и све министре у Влади да поводом обележавања Међународног дан сећања на жртве саобраћајних несрећа, 16. новембра, потпишу Повељу, којом ће се обавезати на етичко и одговорно понашање у саобраћају.

 

"Замолићу премијера и све министре да потпишу Повељу, обавежу се  на  етичко и одговорно понашање у саобраћају и тако буду пример свим возачима, бициклистима и пешацима", рекла је Михајловић након треће седнице Тела за координацију безбедности саобраћаја на путевима и додала да ће Повеља дати политичку снагу безбедности у саобраћају.

 

На данашњој седници договорено је и да се у петак, 14. новембра, први час у основним школама у Србији посвети безбедности у саобраћају.

 

„Један од приоритета Владе је безбедност у саобраћају, што потврђује и да је данас одржана већ трећа седница координационог тела Владе, док у претходним владама то тело ниједном није заседало“, напоменула је Михајловић.

 

Према њеним речима, на седници се разговарало о завршетку Стратегије безбедности у саобраћају до 20. новембра, као и о бржем раду на припреми изменама и допуна Закона о безбедности у саобраћају, пре свега у оном делу који се тиче безбедности деце.

 

„Сви индикатори показују да возачи не користе појасеве, посебно их не користе за децу која седе на задњем седишту и то је нешто што морамо заједно и са Агенцијом за безбедност саобраћаја, Министарством унутрашњих послова, цивилним сектором и медијима да променимо и да учинимо све да људи схвате да на тај начин могу да сачувају живот", закључила је Михајловић.