RSS

You are here

Реформа јавних предузећа за годину дана

Потпредседник Владе Србије и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зорана Михајловић рекла је да верује да ће за максимум годину дана бити потпуно реформисана јавна предузећа. Она је, гостујући у Јутарњем програму ТВ Пинк, рекла да од јуче ништа више неће бити исто у јавном сектору и јавним предузећима, где морају да се ураде дубинске реформе.

 

"Осим тога, што је Влада донела одлуке да поједини директори више не могу да обављају те функције, то није крај, јер морају да се ураде дубинске реформе у јавним предузћима“, објаснила је Михајловић и подсетила да Влада за месец дана доноси шест важних реформиских закона у области медија, приватизације предузећа, рада, односно законе о планирању и изградњи и државним службеницима. „Неопходно је да се сада и у реалности, дакле, у пракси, где су предузећа, то заиста и примени“, поручила је потпредседник Владе и додала да не говори о броју запослених већ да јавна предузећа морају да почну да остварују добит.

 

Потпредседник Владе је истакла да очекује да се до краја августа у парламенту нађе закон о планирању и изградњи, као и да његово усвајање очекује почетком септембра. „Закон о планирању и изградњи омогућиће Србији, било да је реч о домаћим или страним инвеститорима, да на грађевинску дозволу не чекају 260, него 26 дана“, рекла је Михајловић и најавила постојање „једног шалтера“. Додала је и да је министарство припремило предлог за премијера о начину легализације нелегално изграђених објеката. „Верујем да ћемо до краја августа представити и тај модел“, најавила је Михајловић и поручила да је циљ да се , оно што је могуће, легализује, а да оно што није добро за здравље људи – сруши“. „У Србији је милион и по нелегално изграђених објеката у претходних десет година, док је срушено само 200“, рекла је Михајловић и додала да је највећа корупција управо у области легализованих, односно нелегализованих објеката.

 

Говорећи о данашњем разговору са путарима и пројектантима, она је указала да се показало да се често обави пројектовање и да то не буде у потпуности тачно, као и да се не може догодити да се пројекат мења за 20, 30 или 40 одсто и да Србије због тога, примера ради, на Коридору 10 изгуби 60 милиона евра, јер пројекти нису били добри. Зато се, каже, у закону о планирању и изградњи инсистирало на пројектантском надзору, како би се смањили трошкови. Михајловић је нагласила и да квалитет путева није добар, да ће бити направљене „црне“ и „беле“ листе, јер је добра инфрастуктура услов привредног развоја и доласка инвеститора.

 

Најавила је и да Коридор 10 и Коридор 11 морају да се заврше до краја 2016. године, као и да мора да се реформише железница.  Михајловић је рекла да  аеродром „Константин Велики“ у Нишу може да функционише током летњих месеци, али да мора да ради дванаест месеци и додала да ће тај аеродром бити опремљен на јесен за зимски саобраћај , као и да ће бити оспособљен да буде центар за „лоу кост“ и да 2016. године може да има до 100.000 путника.

 

Потпредседник Владе је рекла и да сваког четвртка разговара са представницима општина у Србији и да је најмање 40 одсто проблема већ решено и најавила да ће од 20. августа викендом разговарати и са грађанима. Сумирајући резултате рада министарства на чијем је челу, Михајловић је рекла да увек може боље, да није задовољна у области грађевинарства  и издавања дозвола у друмском саобраћају и додала да верује да ће у наредна два, три месеца и тај део бити доведен у систем.