RSS

You are here

Решен проблем уписа ученика у Ваздухопловну академију

На иницијативу Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре успешно је решен проблем уписа ученика у двојезично одељење Ваздухопловне академије и омогућен даљи развој  ове институције.

 

У сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, договорено је да сви ученици који су положили пријемни испит буду уписани у додатно одељење жељеног образовног профила на коме ће се настава реализовати на српском језику.

 

Како је Ваздухопловна академија сертификована од стране Европске агенције за безбедност ваздушног саобраћаја (ЕASA) и Директората цивилног ваздухопловства, решавање дугогодишњег проблема огледних профила и њихово превођење у редован систем кључно је за даљи развој ове институције и наставак њене интеграције у јединствен европски систем школовања ваздухопловног особља.

 

Овим решењем, такође, искључена је могућност суспензија овлашћења од стране европских ваздухопловних власти, што би имало негативне последице по систем ваздушног саобраћаја у Србији у домену школовања и лиценцирања ваздухопловног особља.

 

Активности на усклађивању европске и националне регулативе у домену школовања ваздухопловног особља, које је Министарство покренуло, помоћи ће да Србија постане регионални лидер у области школовања ваздухопловног особља.