RSS

You are here

Сарадња са РЖД на модернизацији диспечерског центра „Железница Србије”

Потпредседник Владе и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, најавила је данас, након састанка са председником “Руских државних железница“ Владимиром Јакуњином да ће до краја године почети разговори са стручњацима тог предузећа о модернизацији диспечерског центра „Железница Србије”.

“Диспечерски центар Руских државних железница омогућава да се виде не само кретање возова, него и сви други подаци, од броја путника, количине робе и свега другог. Потрудићемо се да и српске “Железнице” добију један такав модеран диспечерски центар“, рекла је Михајловић, која је данас посетила диспечерски центар РЖД и разговарала са Владимиром Јакуњином.

На маргинама Друге међународне конференције о железничким тарифама у Москви, Михајловић је поред Јакуњина, разговарала и са руским министром саобраћаја, Максимом Соколовим, где је договорено повећање броја дозвола за друмске превознике.
Она је оценила да су те дозволе су веома значајне за наше превознике, јер у Србији 10.000 породица живи од превоза робе и путника на релацији између Русије и Србије.

"Очекујемо да број билатерално-транзитних дозвола свакако буде повећан, а договорили смо се и да, кад буде седница Мешовитог комитета за друмски саобраћај, разговарамо о томе како можемо заједно да искористимо могућности које нуди повећани обим размене роба и услуга између Русије и Србије“, рекла је Михајловић, подсећајући да је сарадња између министарстава саобраћаја Србије и Русије ефикаснија него икада пре и да је значајно убрзана реализација руског кредита.