RSS

You are here

Сарадња Српске и Србије биће још јача!

Потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић тврди да је сарадња Српске и Србије веома добра, али да увек има места за њено даљње јачање, посебно кроз привредно повезивање и нове конкретне пројекте у инфраструктури, енергетици и другим областима!

 

Она подсећа да је пре две недеље одржана заједничка седница двеју влада, али наглашава да је врло важно да та сарадња не остане само на речима, као што се то дешавало у прошлости, већ да грађани и с једне и с друге стране Дрине осете конкретну корист од састанака.

- Лично сам са министарком за просторно уређење, грађевинарство и екологију у Влади РС Сребренком Голић  наставила одличну комуникацију коју сам имала и као министарка у претходној влади - каже Михајловићева у интервјуу за Пресс.

 

Каква Република Српска треба Србији?

- Заједнички проблем Србије и Републике Српске јесу незапосленост и недовољна привредна активност. И једни и други морамо наћи начина како да привучемо инвестиције, да изградимо модерну инфраструктуру и да искористимо своје енергетске и друге ресурсе. Србији треба богата и развијена Српска, а мислим да и Српској треба иста таква Србија.

 

Врло добро познајете ситуацију у Српској јер били сте овде до 2010. године. Каква је, по вама, слика данас, четири године после?

- Колико год била тешка ситуација у целом региону, ја видим да се у Српској ради и бори за бољи живот и да та борба даје резултате. На крају, идуће године биће готова нова термоелектрана а то је нови допринос енергетској безбедности, а даје и шансу за повећање извоза енергије.

 

Докле се стигло са међудржавним споразумом Србија - БиХ који је један од предуслова за изградњу дуго најављиваног и дуго очекиваног новог моста који ће повезати Братунац и Љубовију?

- Тај споразум је важан да би градња моста почела до пролећа. Крајем прошлог месеца ресорна министарства Србије и Републике Српске потписала су протокол којим је градња овог моста означена као приоритет. Са министарком Сребренком Голић договорено је формирање радне групе која ће добити рокове да заврши одређене послове. Договор је да надлежности у вези са обезбеђивањем локацијских дозвола буду пренете на Србију, а да Република Српска гради заједнички гранични прелаз.

 

Који су конкретни пројекти урађени у имплементацији специјалних и паралелних веза Српске и Србије? Да ли је могло боље, конкретније?

- Увек може више и боље, и очекујем да ће ова влада имати више конкретних резултата кад су у питању пројекти са Српском, него све претходне. Имамо заиста пуно планова, а међу највећима су изградња хидроелектрана на Дрини, реализација пројекта "Јужни ток" кроз РС. У области саобраћаја највећи остварени пројекат прошле године је отварање линије "Ер Србије" Бањалука-Београд, док је "Жељезницама РС" испоручено 37 нових и 245 ремонтованих вагона.

 

Прошле седмице потписан је меморандум о разумевању о сарадњи у области грађевинарства, урбанизма и просторног планирања између вашег министарства и Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС. Да ли се, на основу тог документа, може очекивати институционална помоћ грађевинским предузећима из Србије и Српске?

- Први конкретан корак на реализацији меморандума јесте заједнички састанак грађевинских предузећа из Србије и РС који нас очекује у новембру, а на којем ћемо разговарати о могућностима њиховог повезивања и заједничког наступа, код нас и у другим земљама. Обема странама је у интересу да подигнемо грађевинску индустрију по којој смо некад били препознатљиви и у свету.

 

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Републици Српској поклонило је пројекат "Српске куће". Можете ли објаснити о чему је конкретно реч, ко ће радити главне пројекте и где ће се ове типске куће градити?

- Пројекат "Српске куће", са четири типа традиционалних кућа, који је наше министарство уступило надлежном министарству у РС, тренутно је у фази идејног пројекта. Са министарком Сребренком Голић договорено је формирање радне групе састављене од представника Грађевинске дирекције Србије и Урбанистичког завода РС и они ће радити на изради главног пројекта. Према информацијама које имам, више општина у РС је заинтересовано за пројекат "Српске куће", а општина Шамац је прва која је већ обезбедила локацију.

 

Теорије завере

Да ли Србији смета однос Републике Српске са Русијом и Израелом, а у светлу европских интеграција Србије. О томе у Српској постоје различите анализе, које иду и до тврдњи да тај однос Србији никако не одговара?

- Не могу да се сложим са таквим тврдњама. И Србија има добре односе и са Русијом и са Израелом, али је наше опредељење чланство у Европској унији и наравно добри односи са САД, Кином и другим земљама. Не знам коме иду у прилог такве теорије завере, али од добрих односа Српске са било којом земљом Србија може да има само користи, а никако штету.

 

Права Срба на Косову

Колико став Републике Српске, када је у питању Косово, одговара (или не одговара) властима у Србији?

- Најважније је да Срби на Косову остваре сва права која имају по Бриселском споразуму, а поготово да буде формирана Заједница српских општина. Нажалост, сада су тамо велика превирања међу странкама Албанаца и томе се тренутно не види крај. Што се тиче виђења косовског проблема, мислим да су разлике, ако их и има, превасходно реторичке природе.

 

Извор: Прес РС