You are here

САВЕТ СТРАНИХ ИНВЕСТИТОРА ПОДРЖАО ИЗМЕНЕ И ДОПУНЕ ЗАКОНА О ПЛАНИРАЊУ И ИЗГРАДЊИ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић разговарао је данас о изменама Закона о планирању и изградњи са представницима Савета страних инвеститора (Foreign Investors Council- FIC) , који су оценили да су предвиђене измене корак у добром смеру – како би се смањило одлучивање човека, а процедуре учиниле транспарентнијим и бржим.

Представници FIC-а сагласни су да је постојећи закон, када је донет, унапредио област планирања и изградње, али да је Министарство препознало тренутак за имене које ће ту област додатно побољшати.

„Савет је, као и увек поуздан партнер држави, са искуствима које има са терена, од својих чланица. Време је било да се закон унапреди, идемо у добром правцу“, рекао је извршни директор Савета, Александар Љубић.

Навео је да FIC апсолутно поздравља све одредбе које се тичу зелене градње, и посебно укидање конверзије.

„Увек ће се приходовати, градиће се нови објекти, запошљаваће се људи, ту је и наплата пореза и доприноса. Најнепрофитабилније је нешто што не ради, стоји и не приходује“, рекао је Љубић.

Председник одбора за инфраструктуру и грађевинарство FIC-а Марио Kијановић рекао је да су чланице FIC-a сагласнe са стратешким циљевима које измене овог закона треба испуне.

Додао је да је јасно да у изменама постоји тенденција да се плански оквир Србије заокружи, а локалне самоуправе убрзају у издавању грађевинских дозвола.

Представници FIC-а изнели су додатне предлоге за унапређење предлога Измена закона, које, како је нагласио Kијановић, треба да у пракси додатно олакшају спровођење одредби наведеног акта.

Министар Весић рекао да је циљ измена овог закона да се ствари покрену напред, те да се не могу решити сви проблеми, али је циљ убрзати издавање грађевинских дозвола, да се више и „једноставније и брже” гради.

Идеја измена је да се процедуре убрзају, у случајевима где су неоправдано споре и да буду транспарентније, напоменуо је Весић.

Појаснио је да је предложеним изменама „решавају“ два проблема, односно ван снаге биће стављени Закон о конверзији и Закон о линијској инфраструктури, због којег је Европска унија имала највеће примедбе на напредак Србије у процесу прикључења.

Додао је да је Закон о конверзији донет само због једног случаја, Луке Београд, а да иначе институт конверзије не постоји ни у једној земљи у источној Европи која је, као Србија, прошла транзицију.

„Укидањем конверзије уз наплату омогућећемо да се изгради 15 милиона нових квадрата. То је огроман и неискоришћен потенцијал који ћемо на овај начин ”ослободити”. За 13 година закона, држава је приходовала само 31 милион евра на име конверзије, јер је у већини случајева процес извршен без накнаде“, рекао је Весић.

Додао је да убудуће носиоци јавних овлашћења неће моћи да мењају услове током трајања поступка издавања грађевинске дозволе, а инвеститори ће морати да приложе банкарске гаранције, као осигурање за евентуалну штету према трећим лицима и да пруже доказ о кретању отпада како се не би стварале депоније.

Енергетски пасоши, који већ постоје, биће обавезни за све објекте, па неће бити могуће продати стан, уколико нема енергетски пасош.

Додао је и да ће инвеститори који имају сертификат зелене градње плаћати 10 одсто мању накнаду за грађевинско земљиште.

„Желимо да закон подстакне наставак изградње, да се у Србији више гради, и да заштитимо и инвеститоре и грађане“, рекао је министар Весић.