RSS

You are here

Србија омогућава регионално повезивање

Потпредседник Владе Србије и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зорана Михајловић најавила је данас реконструкцију и изградњу низа инфраструктурних пројеката који ће, како је рекла, повезати цео регион.


Михајловић је, гостујући на телевизији Б92, рекла да је током недавне радне посете Албанији са колегом из Тиране разговарала о инфраструктурним пројектима који ће показати да је Србија стабилан партнер и да економија повезује људе и земље.


"Разговарали смо о инфраструктурним пројектима, као што су путеви, и формирали заједничку радну групу експерата из Албаније и Србије, који ће радити на припреми заједничког документа у вези са, на пример, ауто-путем Ниш - Мердаре - Приштина - Тирана, и реконструкцијом пруге Београд - Бар, али у делу ка албанским лукама", рекла је Михајловић.
Она је додала да је договор да тај заједнички документ, који ће повезати цео регион, мора да буде готов до 1. априла.
"Документ ће владе Србије и Албаније да погледају и усвоје, и такав заједнички документ наши премијери представиће у априлу у Бечу. То је регионална сарадња која може само добро да донесе", истакла је министарка.


На питање да ли је у плану састанак са представницима власти у Приштини, а у вези са ауто-путем Ниш - Мердаре - Приштина - Тирана, Михајловић је рекла да нико нема ништа против да кроз његов град прође такав инфраструктурни пројекат.
"Потпуно је сигурно да у наредној фази сви већи градови, па и Приштина, морају да буду уључени у један такав пројекат. Не можемо говорити о аутопуту, а да немамо и представнике Приштине. То ће сигурно бити у наредном кораку", рекла је Михајловић.


Она је додала да ће бити разговора и са Црном Гором да буде један од посматрача, али и учесник, јер ћемо тиме, како је објаснила, бити ефикаснији.


Када је реч о регионалним пројектима, нагласила је Михајловић, важан је и начин финансирања.


"Ми ћемо разговарати са ЕУ на који начин да финансирамо овакве пројекте јер ни Србија ни Албанија немају новца за такве пројекте који су од огромног значаја, не само за западни Балкан, већ и за целу Европу", рекла је Михајловић.
Према њеним речима до 1. априла требало би буде готов комплетан предлог који су најважнији инфраструктурни пројекти и шта треба тачно урадити.


"Даћемо предлоге за моделе финансирања. Када је реч о Србији, ми се не нећемо задуживати, али ћемо свакако ставити одређене моделе финансирања за које мислимо да могу да буду прихватљиви не само за ЕУ, већих и за друге стратешке партнере", закључила је Михајловић.