RSS

You are here

Ствараћемо амбијент једнаких шанси

Србија ће се, у наредном периоду, посветити стварању истих услова за све, јер жене у Србији и даље немају иста права приликом запошљавања као мушкарци, рекла је на скупу "Промоција родне равноправности у процесу креирања јавних политика на основу података у Србији“, потпредседница Владе Србије, проф. др Зорана Михајловић.

 

„Проблем неравноправности није ситуација само у Србији већ и у Европској унији (ЕУ)“, рекла је Михајловић и додала да је „Влада одлучна да заједно са локалним самоуправама и цивилним сектором ради на стварању једнаких шанси за све“.

 

"Морамо квалитетније да укључимо жене и створимо амбијент да оне имају једнака права као и мушкарци и Влада ће пуну пажњу посветити том питању ", рекла је Михајловић и додала да је родна равноправност један од приоритета на коме ће бити ангажована сва министарства. Она је подсетила да пре неколико година није било много жена у српском парламенту, а да их је сад 30 одсто - што и даље није довољно.

 

Говорећи о мањим зарадама жена, Михајловић је рекла да то није ситуација само у Србији, већ и у ЕУ у којој жене за исти посао, као и њихове колеге мушкарци имају до 16 одсто нижу зараду.

 

ЕУ, како је рекла, припрема прописе који ће подразумевају да 40 одсто жена мора да буде у управним одборима великих компанија и додала да, иако Србија можда не мора одмах да донесе такве прописе, може да укључи више жена у тим телима. "Међутим, све је то процес. Не може одједном, ни преко ноћи", закључила је Михајловић.