RSS

You are here

Све дозволе за градњу убудуће на једном шалтеру

Потпредседник Владе и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зорана Михајловић изјавила је данас да ће измене Закона о планирању и изградњи, када почне његова примена, омогућити да се грађевинска дозвола добије на једном шалтеру у року од 28 дана уместо досадашњих 240.

 

Према њеним речима, због лоших законских решења на грађевинске дозволе чекало се и по пет или седам година, због чега Србија има губитак у инвестирању који мозе да се мери милијардом евра. “Инвеститори су губили наду, а услови инвестирања су били такви да је број грађевинских дозвола смањен за 30 одсто у последње четири године”, рекла је Михајловић образлажући предложене измене закона у парламенту.

 

Интерес струке је да се закон подели у два или три закона након што почне његова примена и то на законе о грађевинарству, о дозволи и о конверзији, реклa je Михајловић.

 

Она је истакла да су нерешени имовински односи и преплитање надлежности до сада успоравали издавање довола и земљу довели у ситуацију да има 1,5 милиона нелегално изграђених објеката.

 

Предложене измене закона, према речима Михајловићеве, дају прегледност и јасне критеријуме и омогућавају инвеститору, домаћем или страном да, када жели да нешто уради долази на једна шалтер који ће бити у свакој локалној самоуправи и на једном месту добије све информације. Она је додала и да је план да до краја следеће године Србија добије електронску базу података, коју имају многе земље.

 

Она је додала да је део подзаконских аката већ припремљен и да почиње и припрема локалних самоуправа, што ће довести до промене погледа на одговорност. “У Србији има само седам републичких грађевинских инспектора, што је заиста мало за целу земљу”, рекла је Михајловић и додала да ће такође бити подношене прекршаје пријаве против службеника или установа које не буду радиле свој посао или не буду издавале дозовле које морају да дају.

 

Она је указала и да се измене Закона не баве конверзијом грађевинског земљишта и најавила доношење новог закона наредне године.

 

Михајловић је подсетила и су је законски предлог био од јула у јавној расправи и оценила да је било довољно простора и времена да се све сугестије или већина њих уврсти у закон.

 

“Трудили смо се да идемо у корак са свим стандардима и директивама које морамо да пратимо и поштујемо, а разговарали смо са Привредном комором, Инжењерском комором, Форумом страних инвеститора и свим другим организацијама које су дале своје мишљење”, закључила је Михајловић.