RSS

You are here

Светска банка спремна да помогне Србији у обнови инфраструктуре оштећене у поплави

Потпредседник Владе и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић разговарала је данас са шефом канцеларије Светске банке у Србији Тонијем Верхеијеном о подршци те финансијске институције обнови инфраструктуре оштећене у поплави.

Светска банка је спремна да подржи напоре Србије да што пре санира оштећену инфрастуктуру, а финансијска подршка би укључила прилагођавање приоритета у постојећим зајмовима који су у процедури, као и коришћење фонда за ванредне ситуације, речено је на састанку.

Поред тога, Србији је на располагању и техничка помоћ ове институције у изради методологије процене штете и што бољој припреми пројеката посвећених санирању последица поплаве. На пружању помоћи Србији након елементарне непогоде Светска банка ће, према речима Верхеијена, радити у тесној координацији са Европском унијом и Уједињеним нацијама.

Потпредседник Михајловић је упознала Верхеијена са досадашњим активностима на утврђивању штете причињене саобраћајној, енергетској и телекомуникационој инфраструктури и радом Владине Комисије за утврђивање штете од елементарних непогода. Та комисија је од локалних самоуправа јуче затражила да јој доставе извештаје о штети причињеној стамбеним објектима, привреденим и пољопривредима и локалној инфраструктури

Михајловић и Верхеијен разговарали су и о реализацији текућих пројеката на Коридору 10, где је оцењено да изградња напредује, али да је потребно повећање ефикасности државних предузећа задужених за реализацију ових пројеката.