RSS

You are here

У 2015. години приоритет пројекти у железници, градња аутопутева и "Београд на води"

Буџет Министарства гарђевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије за 2015. биће за 10 милијарди динара мањи од овогодишњег и због тога ће бити реализовани само приоритетни пројекти, изјавила је потпредседник Владе и ресорни министар проф. др Зорана Михајловић.

 

Михајловић је за РТС рекла да је ће међу приоритетним пројектима бити модернизација "Железнице". Према ребалансу буџета за 2014. за Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре намењено је укупно 24,7 милијарди динара, што значи да ће буџет Министарства у 2015. бити за око 40 одсто мањи.

 

"Дефинисали смо приоритне пројекте - за "Железницу" то су пројекти из руског и чешког кредита, модернизација, електрификација пруга и нови вагони, реконструкција пруга Београд-Будимпешта. Приорити су и пројекат "Београд на води" и градња ауто-пута. За сва друго неће бити новца и чекаће 2016", рекла је Михајловићева.

 

Министарка је најавила и да комисија за избог директора "Железница Србије" завршава разговоре са кандидидатима. "Железнице ће добити новог директора до краја године", рекла је Михајловићева.

 

Она је рекла Србија мора да размишљамо о алтернативним правцима снабдевања гасом попут повезивања гасовода Ниш-Димитровград са Турском. "Складиште у Банатском двору и постојећи правац снабдевања гасом могу краткорочно да обезбеде стабилност, мада не 100 одсто. Ми треба да се понашамо као да Јужног тока неће бити и да за наредних 10 до 15 година размишљамо о алтернативама у снабдевању гасом", рекла је она.

 

Михајловићeва је рекла би након израде пројектне документације, гасовод између Ниша и Димитровграда, као интерконекција или двосмерни гасовод који повезује гасне мреже Србије и Бугарске, могао да буде саграђен за две и по године. Око десет одсто гасних потреба Србије задовољава домаћа производња док се остатак гаса увози из Русије.