You are here

У Бачкој Паланци отворена нова Лучка капетанија – прва капетанија коју МГСИ отвара после 18 година

Бачка Паланка, 26. август – Отворили смо просторије нове Лучке капетаније, прве капетаније коју Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре отвара после 18 година. Отварање капетаније ће значити много грађанима Бачке Паланке и околине, јер више неће морати да иду у Нови Сад или у Апатин да би регистровали своје чамце, добили или продужили своје дозволе или урадили било коју другу административну ствар која се тиче пловидбе на Дунаву, изјавио је данас министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић приликом отварања просторија Лучке капетаније Бачка Паланка и обиласка луке и граничног прелаза за водни саобраћај у Бачкој Паланци.

„Дунав је данас крвоток целе Европе, а Србија је једина земља која гарантује и обезбеђује пловност на целом његовом току. Доста смо инвестирали претходних година, највише уз подршку европских партнера, а последњих 6 месеци смо се додатно мобилисали како би омогућили пловност Дунава у свим околностима“, казао је Момировић.

Поред министра Момировића, отварању просторија Лучке капетаније и обиласку луке и граничног прелаза за водни саобраћај у Бачкој Паланци присуствовао је и Бранислав Шушница председник општине Бачка Паланка, који се сложио са министром Момировићем везано за изузетан значај нове Лучке капетније у Бачкој Паланци.

Министар Момировић је закључио да очекује да ће Влада Бугарске у понедељак парафирати споразум који би омогућио улазак механизације Владе Републике Србије у Бугарску, чиме би се оспособила пловност Дунава и на њиховој територији.

„Пало је доста кише претходних дана, али то није ни близу довољно да би омогућило не контролисани саобраћај, већ било какав саобраћај. Уверен сам да ћемо успети заједно са нашим Бугарским, али и Румунским партнерима да тај велики задатак који је пред нама решимо, да омогућимо пловност Дунава и у Бугарској, јер нама је сада у Бугарској блокирано практично 1.250.000 тона угља и око 400.000 тона вештачког ђубрива, а да не причамо о другим пољопривредним производима из Украјине и Румуније“, навео је министар Момировић.