RSS

You are here

У новембру заједнички састанак грађевинских предузећа РС и Србије

Потпредседник Владе Србије и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зорана Михајловић и министарка за просторно уређење, грађевинарсто и екологију Републике Српске Сребренка Голић  потписале су у Бањалуци Меморандум о сарадњи два министарства и најавиле да би изградња моста преко Дрине између Љубовије и Братунца могла да почне већ на пролеће.


Меморандум ће омогућити сарадњу грађевинских предузећа, као и изградњу традиционалних српских кућа у Републици Српској. 


“Владе Србије и Републике Српске организоваће у новембру у Београду заједнички састанак грађевинара две земље како би се договорили о заједничком наступу на домаћим и иностраним тржиштима. Покушаћемо заједнички да помогнемо грађевинску индустрију, да им дамо ветар у леђа и омогућимо да заједнички наступају на другим тржиштима, а пре свега у Републици Српској и Србији", рекла је Михајловић.

 


Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије тренутно ради на изради белих и црних листа за грађевинске фирме, што ће бити значајно у будућем повезивању предузећа из Србије и РС, поручила је министар Михајловић.  

 

Министар Голић је указала да грађевинске фирме у области високоградње и нискоградње из Републике Српске и  Србије имају проблеме за добијање референци за велике послове, које због тога углавном добијају стране компаније.


Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре направило је идејни пројекат традиционалних српских кућа и поклонило га Републици Српској (РС), а Шамац је прва општина у којој ће куће бити грађене.

 

 

На састанку између министара Михајловић и Голић договорено  је формирање радне групе састављене од представника Грађевинске дирекције Србије и Урбанистичког завода РС који ће радити на главним пројектима.

 

Говорећи о градњи српских кућа, министар Голић је рекла да ће грађани РС те пројекте добијати бесплатно и да постоје четири типа традиционалних српских кућа које су карактеристичне за то поднебље. Како је рекла, велики број општина у РС је заинтересован за градњу,а општина Шамац је већ испарцелисала 24 плаца за градњу.

 

"Донација Владе Србије говори да Србија нас и у тешким тренуцима не оставља и да српска влада на челу са премијером Александром Вучићем има разумевања за Републику Српску", истакла је Голић.

 

Раније данас Михајловић је обишла Шамац и Добој, где се од милион евра донација Владе Србије граде и обнављају две основне школе оштећене у поплавама, као и радове  на реконструкцији тврђаве „Кастел” у Бањалуци.