RSS

You are here

Усвојена Стратегија безбедности саобраћаја на путевима са циљем да се преполове смртоносни удеси

Владино тело за координацију безбедности саобраћаја на путевима коме председава потпредседник владе Србије и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зорана МИхајловић данас је усвојило петогодишњу Стратегију у тој области, која има за циљ да се преполови број смртоносних удеса. 
 
"Имамо амбициозан циљ, а то је да до 2020. године ниједно дете не погине у саобраћају а да се број погинулих и повређених  смањи за 50 одсто. Као влада морамо да учинимо све да сачувамо животе свих учесника у саобраћају, без обзира да ли су возачи, пешаци, бициклисти “, рекла је данас Михајловић након седнице на којој је усвојена Стратегија. 
 
Она је најавила да ће ускоро бити донет Акциони план који ће прецизирати рокове и начин обављања задатака из Стратегије. 
 
"Први пут стратегија има посебан део посвећен младим возачима који су, како показује статистика, узрок око 15 одсто саобраћајних несрећа. Озбиљан проблем је вожња под дејством алкохола односно бесна вожња", додала је Михајловић. 
 
Како је наведено, и локалне власти треба да израде своје документе по угледу на данас усвојену националну стратегију.
 
Владино тело за за координацију безбедности саобраћаја усвојило је и предлог МУП - а о измени и допуни Закона о прекршајима који ће бити упућен Министарству правде.