You are here

ВЕСИЋ: БЕСПОВРАТНА СРЕДСТВА ЗА РАЗВОЈ 145 ЛОКАЛНИХ САМОУПРАВА

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић изјавио је данас да ће кроз пројекат ЛИИД чак 145 јединица локалне самоуправе добити значајна бесповратна средства за реализацију инфраструктурних пројеката и јачање институција.

Министар је на Уводној конференцији пројекта развоја локалне инфраструктуре и институционалног јачања локалних самоуправа у Србији (пројекат ЛИИД) рекао да председник Александар Вучић и Влада улажу велике напоре на изградњи модерне и развијене Србије.

"Пројекат ЛИИД укупне вредности од око 300 милиона долара још је један у низу пројеката који показују да Србија крупним корацима корача напред поштујући принципе равномерног и одрживог развоја", рекао је Весић. 

Партнери на овом пројекту су Светска банка и Француска развојна агенција, којима се министар посебно захвалио, јер су како је рекао, пружили велику подршку не само у финансијском смислу већ и у процесу формулисања принципа за реализацију овог јединственог пројекта.

"Чак 145 јединица локалне самоуправе добијају значајне износе бесповратних средстава који ће омогућити да реализују пројекте који ће имати снажне ефекте на унапређењу инфраструктуре, живота грађана и управљачких капацитета локалне администрације. Захваљујући визији и енергији председника Александра Вучића, Србија гради аутопутеве, пруге, фабрике као никада у својој историји. То су капитални инфраструктурни пројекти од националног значаја", рекао је Весић.

Све ово унапређује раст и развој економије Србије, додао је министар, али, каок је навео, тај раст и развој треба да се одвија на одрживим, еколошким основама и томе ће допринети програм ЛИИД.

"Кроз програм ЛИИД свака општина у Србији добија шансу да реализује пројекте који ће донети видљиву корист њеним грађанима. Програмом је обухваћено уређење тргова, озелењавање јавних површина, изградња пешачких и бициклистичких стаза, увођење паметних система саобраћаја, заштита инфраструктуре од климатских промена и многи други сегменти локалног развоја", рекао је министар.

Градови и општине ће на овај начин, истиче Весић, постати иновативнији, инклузивнија и квалитетнија места за живот грађана.

Весић је посебно захвалио Вучићу који, како је рекао, "својим учешћем на данашњој конференцији још једном потврђује визију државног руководства Србије да се наша земља развија и гради на одрживим и еколошким основама показујући бригу о генерацијама које долазе".