You are here

ВЕСИЋ: ДА СЕ ВИШЕ ЦЕНИ РАД ИНСПЕКТОРКИ И ИНСПЕКТОРА

У општини Кучево одржава се први семинар Сектора за инспекцијски надзор Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, а према најавама ресорног министра Горана Весића услови за рад запослених у том сектору додатно ће бити побољшани док се очекује да изменама закона којима се регулише рад инспекција буде створен основ да инспектори у Србији буду боље плаћени за свој рад.

“Овај семинар је прилика да се окупимо и заједнички уједначимо поступање када су у питању измене и допуна Закона о планирању и изградњи које су предвиделе доста измена, али и да покажемо колико ценимо њихов посао и да урадимо све што можемо, у складу са законом и могућностима, да побољшамо њихов статус”, рекао је Весић.

Навео је да су инспекторке и инспектори Сектора за инспекцијски надзор већ добили нове аутомобиле што је веома значајно јер раде на терену, а да ће током следеће године добити и таблете захваљујући чему ће све инспекторке и инспектори радити у једном систему, попуњавати пријаве на мрежи што ће убрзати њихов рад и повећати транспарентност.

“Реновираћемо просторије у којима раде. Што се тиче њиховог прековременог рада, ми то веома поштујемо и плаћамо, а изменама закона који регулише рад инспектора биће створен законски основ да инспекторке и инспектори буду боље плаћени. Они то заслужују”, рекао је Весић.

Навео је да је посао инспекторки и инспектора веома важан јер они обезбеђују да се спроводе закони и додао да, уколико инспекторке и инспектору нису задовољни и не могу да обављају добро свој посао, онда ни закони не могу да се спроводе.

“Њихов посао није ништа мање важан него посао полиције, БИА-е или неке друге државне службе. На овај начин смо, као министарство, хтели да покажемо свакоме од њих да веома поштујемо њихов рад, да знамо колико раде за ову државу и да се трудимо да им то вратимо кроз материјални статус, али и кроз то што показујемо какво поштовање имамо према њиховом раду”, рекао је Весић.

Помоћник министра за инспекцијски надзор у Министарству грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Иван Дивац рекао је да је циљ овог семинара да се инспекторке и инспектори окупе како би разговарали о уједначавању примене прописа по питању измена и допуна Закона о планирању и изградњи, као и о предстојећим изменама закона, пре свега закона о превозу путника у друмском саобраћају и закона о безбедности саобраћаја на путевима.

Дивац је захвалио министру Весићу на подршци и навео да су само у протеклих годину дана инспекторкама и инспекторима обезбеђени нови аутомобили, а да ће највероватније средином новембра почети реновирање просторија Сектора за инспекцијски надзор Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Такође, навео је да ће овакви семинари вероватно постати пракса тог сектора.

“Трудићемо се да се барем два пута годишње окупимо како бисмо уједначавали праксу у примени прописа и како бисмо могли за поверене послове локалним инспекцијама да дајемо јасне инструкције како да те прописе примењују”, рекао је Дивац.

Инспекторкама и инспекторима се у оквиру тродневног семинара обратио и председник струковне организације "Мрежа инспектора Србије" Драгоман Пауновић који је рекао да Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре има изузетно квалитетан однос према својим инспекторкама и инспекторима.

“То се одржава у омогућавању инспекторима статусних питања, али и у великој подршци министарства када је у питању измена закона која ће републичким инспекторкама и инспекторима надам се, омогућити да коначно добију оно што су некада имали и што имају њихове колеге у свим земљама у окружењу – 20 одсто на плату што чини разлику инспекцијског надзора и рада осталих службеника у канцеларијама”, рекао је Пауновић и изразио наду да ће то заједничким радом у предстојећем периоду бити остварено.