You are here

ВЕСИЋ: ДУНАВ ЗА СРБИЈУ ЗНАЧИ ЖИВОТ

Међународни дан Дунава, који се обележава данас, 29. јуна, подсећа нас колико је важно да чувамо ту, али и све друге реке које имамо, јер су оне не само природно богатство Србије, већ имају оргоман развојни потенцијал, поручио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић.

"Две деценије како земље кроз које ова река протиче, обележавају Дан Дунава. Кроз Србију Дунав тече дугих 588 километара, обезбеђујући нам воду за пиће, место за рекреацију, развој рибарства, доприноси  пољопривреди, утиче на раст привреде, као важни пловни пут. Дунав за Србију значи живот и тако се морамо и одосити према њему", навео је министар.

Зато је важно да славећи овај дан, подигнемо свест свих да је неопходно да Дунав чувамо и рационално користимо све његове ресурсе.

"Морамо заједно да радимо како би наше реке постале не само наше благо, већ наш развојни потенцијал, који ће отворити могућност за долазак више туриста и промоцију наше земље. Важно је више улагати наше реке, јер то значи да ћемо се боље развијати", навео је министар Весић.

Подсетио је на пројекат ‘Заплови Србијом’ који треба да обезбеди изградњу марина, пристаништа, наутичких села.

Додао је да је недавно почела изградња најсавременије марине на Дунаву, у Великом Градишту, укупне вредности 3,8 милиона евра. Када буде завршена, у априлу наредне године, биће прва регистрована марина у Србији. У плану је градња марина у Голупцу, Кладову, Смедереву и Сомбору.

То најбоље говори да је држава озбиљна у намери да уложи у Дунав, али и друге реке, да развија наутички туризам, али и чува и негује своје речно богатство.

"Реке су један од приоритета мог рада док год будем обављао функцију министра. Србија је поносна на своје чланство у Дунавској комисији која је једна од најстаријих међународних организација", закључио је министар Весић.