You are here

ВЕСИЋ: ДВЕ ЕВРОПСКЕ КОМПАНИЈЕ ЋЕ УПРАВЉАТИ ПРОЈЕКТОМ ИЗГРАДЊЕ МЕТРОА

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић изјавио је данас да је Србија добила конзорцијум две европске компаније, које ће управљати пројектом изградње Београдског метроа - немачки "Дојче Бан" и француска компанија "Систра".

Уговор за пројект менаџера прве линије и депоа за Београдски метро, који се налази на Макишком пољу, потписали су данас секретар за јавни превоз Предраг Лукић, директор ЈКП "Београдски метро и воз" Андрија Младеновић и водећи члан групе понуђача " DB Engineering & Counsalting" Наташа Безмаревић.

“Добили смо конзорцијум две реномиране европске компаније, немачке компаније Дојче Бан, која је немачка железница и француске компаније Систра, које су победиле на тендеру и које ће управљати пројектом изградње Београдског метроа.

Уговор је вредан 46 милиона евра, расписан је из буџета републике Србије, што значи да га ми комплетно покривамо из нашег буџета", рекао је Весић.

Он је, након потписивања уговора, објаснио да на самом пројекту сарађује неколико компанија које раде различите послове, између осталог Пауер Чајна, која изводи грађевинске радове, француска компанију Ежис која пројектује, и да је неопходно да постоји компанија која ће координисати радове и активности свих учесника у пројекту, како би Београдски метро био завршен на време и у складу са уговором.

“Добили смо две сјајне европске компаније и ово је доказ да је Београдски метро пројекат који је значајан и највећим европским компанијама.

У овом тренутку то је највећи метро пројекат у Европи и срећни смо што велике европске компаније долазе у Београд", рекао је Весић.

По његовим речима, Дојче Бан као једна од највећих европских компанија је донела недавно одлуку да отвори европску канцеларију у Београду.

Он је рекао да, поред њиховог седишта у Берлину, за сваки континент имају једну канцеларију из које управљају активностима свих њихових канцеларија на континету, а да ће главна канцеларија за Европу бити у Београду.

“То је први пут да имамо велику компанију да има европску канцеларију у Београду и то говори колико виде потенцијал у развоју наших железничких пројеката, не само метроа, који је део тога, већ брзих пруга и свега што планирамо да радимо", поручио је Весић.

Он је поручио да ће у наредном периоду потписати уговор за изградњу депоа на Макишком пољу где траје насипање терена, и када уговор буде потписан, почиње сама изградња депоа.

“Током ове године почећемо да радимо на неколико метро станица, а у међувремену ћемо потписати уговор. Чим се заврши ревизија пројекта прве линије, потписаћемо уговор о изградњи те линије и тако ће београдски сан о метроу, који је трајао дуже од 50 година, коначно постати јава", закључио је Весић.

Он је додао да ће 2028. године Београд добити прву линију, а 2030. године другу линију метроа.