You are here

ВЕСИЋ: ГРАДИЋЕМО МОСТ У БАЧКОЈ ПАЛАНЦИ НА КОЈИ МЕШТАНИ ЧЕКАЈУ ДЕЦЕНИЈАМА

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић и представници шпанске компаније „Centunions", данас су у присуству потпредседника Владе Србије Милоша Вучевића, потписали Меморандум о разумевању на реализацији пројекта изградње моста преко Дунава код Бачке Паланке.

Весић је истакао да је ово велики дан за Бачку Паланку, јер се изградњом моста не решава само проблем два насеља, Нештина и Визића, већ се повезују Семберија, Мачва и Срем са Бачком.

"Од када знам за Бачку Паланку, сви су причали само о овом мосту и зато ми је велика част што заједно са потпредседником владе, министром Милошем Вучевићем, имам прилику да учествујем у реализацији овог пројекта који ће потпуно променити живот људима у овом крају“, рекао је Весић.

Он је нагласио да је овај пројекат остварен захваљујући снажној подршци председника Александра Вучића, који је лично инсистирао да овај мост буде један од приоритетнијих, јер је и сам свестан колики значај он има за становнике Бачке Паланке. 

Весић је изразио захвалност и министру Вучевићу, и констатовао да без њих двојице овај пројекат не би био могућ.

"Осим овог моста, чија ће дужина износити скоро два километра, тачније 1.915 метара, са приступним саобраћајницама које ћемо радити са обе стране, нећемо олакшати само живот људима из Нештића и Визића, који свакога дана добијају по осам печата у својим пасошима, већ ћемо омогућити и развој саме Бачке Паланке", казао је Весић. 

Навео је да је поред пројектовања новог моста, Министарство недавно са Покрајином потписало уговор за заједничко пројектовање саобраћајнице Бачка Паланка – Нови Сад.

Када та саобраћајница буде готова, Бачка Паланка ће бити потпуно другачији град, јер ће сви који живе ту бити боље саобраћајно повезани, биће омогућен долазак нових инвеститора, јер сваки инвеститор очекује да има пут, пругу и да буде повезан како би могли да развијају своје послове, додао је Весић.

"Планирано је да пројектовање овог моста траје девет месеци, тако да ћемо до краја следеће године бити у прилици да почнемо са изградњом“, изјавио је Весић.

На крају обраћања, министар Весић се захвалио  шпанским пријатељима, и предочио да Србија послује са свима, али је држави посебно драго када ради са земљом која поштује наш интегритет и територијалну целовитост, а Шпанија спада управо међу те земље -  које нису признале тзв. Косово.

Додао је да о чврстом пријатељству говори и недавни састанак председника Србије Александра Вучића и премијера Шпаније Педра Санчеза.

Председник општине Бачка Паланка, Бранислав Сушница, рекао је да је ово историјски дан за општину и све њене грађане, који на овај дан чекају деценијама.

„Данас је потписан Меморандум о разумевању о изградњи другог моста у Бачкој Паланци, који ће ову општину спојити са насељима на Сремској страни  наше општине. Овај мост ће значајно унапредити квалитет грађана два насеља и омогућиће им да за мање од 20 минута стигну до Бачке Паланке и обаве све своје послове. Сви они сваки дана прелазе четири пасошке контроле, стрпљиво су чекали да дође неко бољи дани… Србија је захваљујући председнику Александру Вучићу, данас економски довољно јака да изгради мостове, ауто-путеве, брзе пруге да рехабилитује и гради локалне путеве“, рекао је Сушнић.

Мост ће пројетковати шпанска компанија „Centunions", чији је председник, Хавијер Карахе Ноблет рекао да је ово изузетно значајан корак између Србије и  Шпаније, и један од најбитнијих споразума који су потписани у 2023. години између ове две пријатељске земље.

Захвалио је министру Вућевићу на подршци и истакао да влада Шпаније ово посматра као веома значајан корак.

Изразио је посебну захвалност министру Горану Весићу  и одушевљење према начину рада којим је, каже, Весић побољшао инфраструктуру Србије, те да му је велика част што његова компанија може да буде део тога.