You are here

ВЕСИЋ: ГРАЂАНИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ У НАШОЈ ЗЕМЉИ ИМАЈУ ИСТИ ТРЕТМАН КАО И ГРАЂАНИ СРБИЈЕ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Горан Весић борави у једнодневној посети Републици Српској, а у разговору са министром просторног планирања, грађевинарства и екологије Републике Српске Бојаном Випотником поручио је да сви грађани Републике Српске у Србији имају исти третман као и грађани Србије.

„За Владу Србије, сви грађани, физичка и правна лица из Републике Српске, имају статус као грађани Србије. То важи и у области грађевинарства и урбанизма. То је наша обавеза и то ћемо учинити“, поручио је Весић након састанка у Бања Луци.

Он је истакао да је његов боравак у Бања Луци, заправо узвратна посета министру Випотнику, који је у Београду боравио у оквиру одржавања Свесрпског савета.

„Ово данас је реализација договора из Београда. Биће формиране две радне групе, које ће се бавити обнављањем меморандума о сарадњи са Републиком Српском у различитим областима“, пренео је Весић.

Меморандуми ће регулисати сарадњу у области размене података, у домену урбанизма, као и када је реч о заштити предела средње и доње Дрине - пројекта који би могао да привуче много донаторских и међународних средстава.

Весић је истакао да ће Министарство на чијем је челу колегама из Републике Српске дати сву могућу помоћ када је реч о изради Просторног плана Српске.

„Отворени смо за сарадњу, да понудимо искуства и када је реч о електронским грађевинским дозволама, е.простору, зеленој градњи, БИМ моделу који Србија уводи…. Пренео сам колеги да ћемо донети закон о одржавању инфраструктуре, који ће прецизно прописати ко је управљач сваког објекта, колико је потребно за његово одржавање, како бисмо после мање издвајали за обнову“, рекао је Весић.

Када је реч о лиценцама, поновио је да ће све оно на шта право у Републици Српској имају грађани Србије, имати и грађани Републике Српске у Србији.

„Направићемо радну групу која ће се бавити тим питањем, да га решимо у најкраћем могућем року, јер је то природно”.

Многе ствари до сада нису биле усаглашене, сада је на нама да све усагласимо, да све буде беспрекорно. Надам се да ћемо на следећем састанку и потписати Меморандуме о сарадњи“, рекао је Весић.

Споменуо је и аеродром у Требиње, наводећи да је Србија обезбедила део новца за експропријацију.

„Почећемо са експропријацијом, за коју ће требати доста времена, а она је услов за добијање грађевинске дозволе, како бисмо почели са градњом. Србија остаје при обећању да ће изградити аеродром у Требињу. То ће обезбедити да се тај крај, привреда, туризам развију, да се побољша квалитет живота људи“, поручио је министар Весић.

Министар Републике Српске Бојан Випотник захвалио је министру Весићу на брзој узвратној посети, која је договорена приликом Свесрпског сабора.

„Наша сарадња и до сада је била успешна, а данас смо дефинисали будуће кораке за сарадњу, и неке договоре смо данас већ разрадили. То је све на корист грађана Србије и Републике Српске, јер је сврха свих докумената, на основу паралелних веза Србије и Републике Српске, да грађанима буде боље“, рекао је Випотник.

Подсетио је да су претходна два меморандума потписана 2013, одноно 2018. године, те да је потребно потписати нове, за конкретизацију будућих актвности.

„Наћи ћемо модел реципроцитета за издавање лиценци, да и грађани са личном картом Републике Српске могу у Србији да добију лиценце, баш као што то могу грађани Србије у Републици Српској. Србија има успешно имплементиран процес издавања електронске грађевинске дозволе, а министар Весић нам је пренео искуства која ће нам много значити“, рекао је министар Випотник.