You are here

ВЕСИЋ: ГРАЂЕВИНСКИ ФАКУЛТЕТ ВОДЕЋА ВИСОКОШКОЛСКА УСТАНОВА

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић изјавио је данас на свечаној академији поводом Дана Грађевинског факултета Универзитета у Београду да је тај факултет најстарија и водећа високошколска установа у региону.

Он је истакао да пуних 177 година великани Грађевинског факултета у Србији учествују у сваком педљу изградње наше земље и остављају немерљив допринос у развоју наше отаџбине.

"Спровођењем врхунских грађевинских подухвата српски инжењери граде нашу земљу и доносе славу и углед српског грађевинарства широм света", рекао је министар.

Како је рекао, улагањем у инфраструктуру ми улажемо у будућност наше земље.

"Улога грађевинарства у Србији када говоримо о БДП-у из године у годину расте. У трећем кварталу 2023. године на територији Србије порасла је вредност у текућим ценама свих изведених грађевинских радова за 19,3 одсто у односу на исти квартал 2022. године", рекао је Весић.

Укупна вредност посматрано у сталним ценама порасла је за 15,8 одсто, навео је он и додао да је учешће грађевинарства у домаћем БДП-у на крају 2013. износила три одсто, док је она на крају 2022. године, износила 5,5 одсто.

"Ми смо се као влада определили да у ситуацији у којој се свет суочава са растућом економском кризом више улажемо у инфраструктуру. Само у наредној године Србија ће у инфраструктуру уложити четири милијарде евра што ће омогућити раст БДП-а", рекао је Весић.

Ми ћемо као министарство допринети да још неке компаније постану пријатељи Грађевинског факултета, навео је он.

Декан Грађевинског факултета Владан Кузмановић је истакао да је укупан број уписаних студената на свим нивоима износи 2.742, а да је у 2022. години, на основним  академским студијама дипломирало готово 190 студената.

"Током ове године смо наставили са улагањима и комплетно реновирали пет учионица. У свим учионицама и кабинетима постављена је савремена лед расвета уз подршку Министарства просвете. Наставићемо са радовима и у наредној години са циљем да реновирамо и остале учионице", рекао је Кузмановић.

Додао је да се на факултету реализује 15 научних пројеката.

Он је позвао окупљене на скуп "Сто година новојулијанског календара Милутина Миланковића“, који ће се одржати за две недеље на факултету.

Председник Српске академије наука и уметности Зоран Кнежевић је рекао да је Грађевински факултет носилац и промотер највиших стандарда у настави и истраживању у овој области, а да је чак 24 члана САНУ-а завршило овај факултет.

Окупљенима се обратио и ректор Универзитета у Београду Владан Ђокић и  навео да је Грађевински факултет стожер инжењерских наука.

"Он привлачи велики број студената. Изузетно је запажен у погледу научног рада и истраживачке делатности", оценио је он.

Такође, окупљенима се обратио и секретар у Министарству науке Вукашин Гроздић, као и посебни саветник министра просвете Јанко Самарџић.

Догађај је окупио велики број званица из научне заједнице, као и представнике факултета из региона.