You are here

ВЕСИЋ И АМБАСАДОР СИРИЈЕ: ОДНОСИ ИЗМЕЂУ ДВЕ ЗЕМЉЕ ТРАДИЦИОНАЛНИ И ВЕОМА ДОБРИ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић састао се данас са амбасадором Сирије у Србији Мухамедом Хаџ Ибрахимом са којим је разговарао о билатералним односима и унапређењу сарадње две земље.

Саговорници су се сагласили да две земље везује традиционално и искрено пријатељство, а једна од тема састанка, одржаног у Влади Србије, била је могућа економска сарадња.

Весић је, између осталог, истакао да Србија потпуно подржава територијални интегритет Сирије.

“Сада је то лако рећи јер су у међувремену многе земље промениле став, али у време највећих напада на Сирију ми смо били уз вас и ваш народ”, рекао је Весић.

Захвалио је Сирији на подршци очувању суверенитета и територијалне целовитости Србије, као и на томе што је ова земља гласала против Резолуције о Сребреници у Генералној скупштини Уједињених нација.

“Ми, као држава, никада нисмо негирали да се у Сребреници догодио злочин и они који су за то одговорни су одговарали, како пред међународним тако и пред српским судовима”, рекао је Весић. Истакао је да је ова резолуција унела додатне тензије у регион, а да је највећа штета нанета потомцима не само сребреничких већ и свих других жртава у Босни и Херцеговини - српским и хрватским.

Амбасадор Ибрахим је рекао да је Србија веома важна земља у региону и да су односи између Сирије и Србије традиционални и веома добри, те да се труде да те односе ојачају.

Искористио је прилику да захвали министру Весићу на донацији коју је пружио Сирији за време земљотреса у тој држави, када је донирао целу своју месечну плату за помоћ сиријском народу.

Између осталог, амбасадор је навео да су политички ставови две земље према многим питањима у свету идентични.

“Влада Србије је подржала Сирију за време кризе и кад год је могла да понуди подршку, она је то учинила. Истовремено, Сирија је Србији вратила истом мером и увек ће је подржавати, кад год то буде било потребно”, рекао је амбасадор.

Истакао је да је став Владе Сирије да је Косово део Србије, као и да се противе мешању других у унутрашње послове Србије.

“Подршку вашој земљи смо показали и када смо гласали против Резолуције о Сребреници”, рекао је амбасадор и додао да је Сирија једина арапска земља која је имала такав став.