You are here

ВЕСИЋ И БОЧВАРСКИ: БРЗА ПРУГА НИШ-СКОПЉЕ НОВО ПОГЛАВЉЕ У ПОВЕЗИВАЊУ ДВЕ ЗЕМЉЕ

Министри саобраћаја Србије и Северне Македоније, Горан Весић и Благоје Бочварски, који су данас потписали Меморандум о изградњи брзе пруге Ниш – Скопље, поручили су да је то први корак који отвара ново поглавље у још чвршћем повезивању две земље.

„Данас је велики дан за Србију и Северну Македонију, јер смо потписали Меморандум који значи први корaк ка изградњи брзе пруге Ниш – Скопље, брзине до 200 километара на сат, коју ћемо заједнички и пројектовати“, рекао је Весић новинарима у Влади Србије.

Подсетио је да наредне године почиње изградња брзе пруге Београд – Ниш, дуге 230 километара и вредне 2,7 милијарди евра, те додао да је првобитна идеја била да се пруга продужи до Прешева, али да је са македонским партнерима договорено да се железница продужи и до Скопља.

Додао је да ће бити формирана Радна група, чији ће задатак бити да направи Акциони план.

„Наш део, до границе је око 136 километара, њихов од границе до Скопља око 50 километара. Заједнички ћемо пројектовати пругу. Ми смо већ почели са пројектовањем, до Прешева, али ћемо у складу са новим околностима променити пројектни задатак и усагласити план“, рекао је министар.

Најавио је и да ће две земље заједнички конкурисати пред Европском комисијом за средства за изградњу брзе пруге.

„Надамо се подршци, јер из ЕУ, од Урсуле фон дер Лајен чујемо поруке да они желе да финансирају пројекте који значе повезивање“, напоменуо је српски министар.

Весић је навео и да је ово део иницијативе председника Србије Александра Вучића, који инсистира да на томе да се земља повезује са суседима.

У том смислу, додао је да је после пет година почела обнова пруге Ниш-Димитровград, што је деоница према Бугарској, те да је са БиХ потписан Мемораднум о прузи Београд – Сарајево, за чију ће изградњу такође бити затражена средства ЕУ, као први заједнички пројекат Србије и БиХ после Дејтона.

Додао је да следи и обнова пруге Београд – Бар, на деоници од Ваљева до Врбнице, док се у Војводини, осим брзе пруге Београд – Будимпешта, обнавља и пруга Панчево – Вршац – румунска граница за брзине од 120 км на сат.

„Повезујемо се са суседима и драго ми је што смо са пријатељима из Северне Македоније нашли заједнички језик, а разговарамо да продужимо пругу до Солуна и Атине, што ће донети велике користи и Србији и Северној Македонији“, рекао је Весић.

Македонски министар Благоје Бочварски рекао је да је потписивањем Меморандума отворено јошједно поглавље у наставку повезивања две земље, преко брзе железничке пруге Скопље – Ниш – Београд.

„Ово је значајан моменат јер почиње ново поглавље, пројектујемо нову деоницу, брзу пругу. Две суседне земље имају исте приоритете и жељу да реализују овако важне инфраструктурне пројекте“, рекао је Бочварски.

Навео је да је Влада Северне Македоније усвојила закон о зајму за изградњу зајеничке железничке станице на прелазу Табановци.

„То ће бити од кључног значаја за развој транспорта. То је нова визија Балкана. Треба заједнички да радимо на развоју сарадње. Инвестиције у саобраћајну инфраструктуру доносе корист грађанима, компанијама. Оваква политика води нас већем животном стандарду грађана обе земље“, поручио је Бочварски.

Весић је захвалио македонском колеги због изградње заједничке железничке станице у Табановцима, где ће бити обе полиције и царине, како би се све завршало на једмом месту.

„Слично радимо и заједничку железничку станицу у Бијелом пољу, јер желимо да урадимо све да убрзамо промет и поспешимо сарадњу“, рекао је Весић.