You are here

ВЕСИЋ И БОЧВАРСКИ СЕ УВЕРИЛИ ДА ЗАЈЕДНИЧКИ ТАГ ФУНКЦИОНИШЕ БЕСПРЕКОРНО

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Горан Весић и његов македонски колега, министар транспорта и комуникације Благоје Бочварски и лично су се данас уверили да заједнички таг између Србије и Северне Македоније функционише без проблема.

Весић и Бочварски су најпре, заједно са премијерима две земље, Аном Брнабић и Дмитром Ковачевским, обишли мобилно продајно место "Опен Балкан" на наплатној станици Прешево.

Министар Весић је, затим, као добар домаћин, свог колегу "повезао" ка Скопљу електричним аутомобилом, а на првој наплатној станици у Северној Македонији, искористили су српски таг, и са њим без заустављања "прошли рампу".

Весић је рекао да је и сам желео да се увери како у Северној Македонији функциоше српски таг, који је већ узело 13.215 возача.

"Ово је начин да се брзо прођу наплатне рампе у Северној Македонији. Уверио сам се у то са својим колегом и пријатељем из Скопља, и позивам све возаче да користе тагове, јер им то омогућава брже и лакше путовање", истакао је министар Весић.

“Мој колега Благој и ја проверили смо како српски и македонски тагови раде у обе земље. Интеграција тагова значи комфорније путовање и мање чекања за све возаче. Од септембра имаћемо интегрисани таг са Хрватском а потом са БиХ, Црном Гором, Албанијом и Грчком. Поносни смо на овај пројекат”, рекао је Весић.

Он је нагласио да је од Београда возио у аутомобилу на електрично напајање.

“Желео сам да се лично уверим како раде пуњачи за елетричне аутомобиле који су постављени на ауто-путевима. Србија ће у наредних годину дана учинити велике кораке ка опремљенисти својих путева електро пуњачима. Измене и допуне Закона о планирању и изградњи предвиђају да свака бензинска пумпа, зависно од броја места за точење мора да има пуњаче за електричне аутомобиле. Поред тога Путеви Србије расписаће веома брзо тендер којим ћемо да тражимо партнера да поједина постојећа стајалишта на ауто-путевима искористимо за изградњу “зелених пумпи” само са електропуњачима.

Систем интегрисане наплате путарине између Србије и Северне Македоније, на иницијативу министра Весића, функционише од овог лета.