You are here

ВЕСИЋ И ЧУБРИЛОВИЋ ОБИШЛИ РАДОВЕ НА ПУТУ БИЈЕЉИНА-РАЧА: ГРАДИМО ЈАЧЕ САОБРАЋАЈНЕ ВЕЗЕ ЗА БОЉИ ЖИВОТ СВИХ ГРАЂАНА

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Горан Весић, састао се данас у Бања Луци са министром саобраћаја и веза Републике Српске Недељком Чубриловићем, а затим су заједно обишли радове на деоници Бијељина-Рача, будућег ауто-пута Београд - Сарајево, једног од два која ће повезати Србију и Српску, односно Босну и Херцеговину.

"Драго ми је што видим да наш ауто-пут, односно први део између Београда и Сарајева, на деоници од Кузмина, преко Сремске Раче до Бијељине добро напредује", рекао је Весић.

Пренео је да је на деоници ауто-пута кроз Србију, од Кузмина до Сремске Раче, нови мост на Сави изграђен готово 95 одсто и да би ускоро требало да буде пуштен у саобраћај. Додао је да ће бити урађене и привремене девијације како би саобраћај био пребачен на нови мост, уместо старог.

"Веома брзо ћемо пребацити саобарћај на нови мост, а онда радимо интегрисани гранични прелаз по договору са БиХ, са српске стране. Биће то велики прелаз огромне пропусне моћи. Сигурно ће кроз тај прелаз моћи да прође велики број камиона без застоја", рекао је Весић.

Рекао је да је поносан јер не постоји земља попут БиХ, ка којој Србија прави више путева.

"Тренутно градимо један ауто-пут и две брзе саобарћајнице. Овај ауто-пут је заправо први део ауто-пута Београд-Сарајево, а радимо и брзу саобарћајницу од Шапца до Лознице, коју ћемо завршити до краја ове године, а до следеће ћемо радити наставак од Слепчевица до Бадовинаца. Тренутно пројектујемо ауто-пут од Пожеге до Котромана, чекамо да нам БиХ да статус спајања са Котроманом, што је неопходно за завршетак пројектовања. Ту ћемо такође имати заједнички гранични прелаз", пренео је министар Весић.

Поручио је да је боља саобраћајна повезаност изузетно важна како би се животни стандард грађана побољшао.

Министар је пренео и да је завршен пројекат реконструкције дела пруге Београд-Сарајаво, на деоници од Шапца према Зворнику.

"Завршили смо пројекат, сада преговарамо о новцу како би се пруга реконструисала за брзине од 120 километара на сат", додао је Весић.

Навео је да се ради и реконструкција мостова на Дрини. Тако ће, у оквиру радова на саобраћајници од Слепчевића до Бадиноваца бити изграђен још један мост, о којем се сада преговара. Весић је рекао и да је затворен мост Каракај за камионе, због чега је по хитном поступку расписан тендер и изабран извођач за његову реконструкцију. Јутрос је добијена сагласност да се теретни саобарћај пребаци на мост Шепек, који ће се користити док се Каракај не заврши.

"Када видите шта се све ради и колико путева гради очекујемо да ћемо бити добро повезани, на радост и корист људи који живе са једне и друге стране Дрине.

Када завршимо ауто-путеве и саобраћајнице, када знамо да ћемо 2026. године завршити Фрушкогорски коридор,  из Бијељине ће се стизати за око сат времена до Београда или Новог Сада. То је будућност. Да цео овај регион буде добро повезан, што доноси инвестиције, више радних места, веће плате и бољи животни стандард", рекао је Весић.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да је деоница Бијељина-Рача у пуној фази изградње, те да су им извођачи радова пренели да динамика прати планиран рок за завршетак радова - 2025. годину.

"Верујемо у речи извођача радова да ће рокови бити испоштовани. Имају много посла, јер више од два милиона кубика материјала треба да се угради. Ако имамо у виду објекте, а на деоници их се ради девет, има још заиста много посла и требаће много озбиљности труда и ангажованости извођача рада и инвеститора да испоштује рокове, али имајући у виду искуство извођача у градњи ауто-путева, уверени смо да ће тако бити", рекао је Чубриловић.

Он је захвалио Влади Србије за подршку у финансијском смислу, будући да је до сада уплаћено око 20 милиона евра, а посебно министру Горану Весићу на посети и на ангажману у реализацији заједничких инфраструктурних пројеката.

Чубриловић је указао на значај повезивања Бијељине са Србијом.

"Веома смо близу реализације важног пројекта за Србију и Републику Српску. То је важно за наше привреднике, са обе стране, али и за све грађане Републике Српске и Босне и Херцеговине, да буду повезани са грађанима Србије", додао је Чубриловић.

Весић се, претходно, током једнодневне посете Републици Српској, у Бања Луци састао и са министром просторног планирања, грађевинарства и екологије Бојаном Випотником.