You are here

ВЕСИЋ И ХИЛ: ОТВОРЕНИ БАЛКАН ПУТ НАПРЕТКА

Иницијатива “Отворени Балкан”, коју је покренуо председник Србије Александар Вучић, одлична је идеја, која ће донети напредак овом региону, и то је пут сарадње којим треба ићи, истакли су данас у разговору министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић и амбасадор САД у Србији Кристофер Хил.

Весић је указао да је повезивање Србије, Северне Македоније и Албаније, кроз ту иницијативу, добро за све три земље и обавестио амбасадора Хила да се у наредном периоду очекују нове добре вести из области саобраћаја којима се олакшавају и укидају процедуре које су постојале између три сада савезничке земље.  

Такође, подсетио је да се ради на томе да грађани између ове три земље могу слободно да путују само са личним картама као и да раде у свакој од ових земаља као и да су већ упрошћене фито - санитарне процедуре на границама. “Као јединствено тржиште занимљивији смо и страним инвеститорима за њихова улагања”, нагласио је министар Весић и додао да је тај процес заснован на истим принципима као и ЕУ - јединствено тржиште, слобода кретања људи, роба, услуга и капитала.

“Уколико питате људе у Северној Македонији, Србија је најпопуларнија земља. У Албанији, Србија није најпопуларнија али је свакако популарнија сада него пре, као и Албанија у Србији. Зато је ова идеја добра за све три земље”, рекао је Весић и изразио наду да ће се и Црна Гора и БиХ прикључити овој регионалној иницијативи.

Амбасадор Хил је подржао “Отворени Балкан” као позитиван и инклузиван процес.

Министар и амбасадор су разговарали и о изградњи Моравског коридора, на којем радове изводи америчка компанија “Бехтел”. Весић је указао да радови добро напредују и да ће посао бити завршен почетком 2025.године, и подсетио да ће деоница дуга 112 километара, од нишког ауто-пута до Чачка повезати пола милиона људи.

Додао је и да се у наставку брзе пруге Београд – Нови Сад, сада ради на деоници од Новог Сада до Суботице, као и да се очекује потписивање споразума са ЕУ о изграњи брзе пруге Београд - Ниш, чија је вредност око 2,7 милијарди евра, те подсетио да се гради и ауто-пут ка Црној Гори и обнавља пруга Београд - Бар.

Амбасадор САД указао је да је изградња путева битна за грађане како би остајали да живе у својим местима, али и да је од представника бројних компанија чуо да управо изградња добре путне инфраструктуре пресудно утиче на даље инвестиције, и олакшава им пословање.

Весић је најавио и почетак рада нове авио линије Београд - Чикаго од 17. маја и истакао да Србија жели више америчких компанија које би радиле у нашој земљи.