You are here

ВЕСИЋ И ВАРХЕЉИ ОБИШЛИ ЗАВРШНЕ РАДОВЕ НА ИНТЕРМОДАЛНОМ ТЕРМИНАЛУ У БАТАЈНИЦИ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић обишао је данас заједно са комесаром ЕУ за суседску политику и проширење Оливером Вархељијем завршне радове на Интермодалном терминалу у Батајници укупне вредности 15,5 милиона евра и том приликом нагласио да то није највећи пројекат који је Србија радила са ЕУ, али да је значајан јер поспешује привредни раст.

"Ово је инфраструктурни пројекат  који омогућава да се развија наша логистика и да на тај начин искористимо све пруге и путеве које градимо у Србији како бисмо имали бољи привредни раст и како би наш транспорт и саобраћај утицао на даљи развој наше економије", рекао је Весић.

Додао је да је Србија, не рачунајући последњи грант у износу од 610 милиона евра за изградњу брзе пруге према Нишу од ЕУ добили 550 милиона евра у области транспорта.

"Са ових 610 милиона тај износ је прешао милијарду, а то је новац који смо добили за развој нашег транспортног система", истакао је Весић.

Весић је додао да помоћ која је пружена даје Србији наду да је ЕУ види као свој део и да ће једнога дана и Србија постати чланица ЕУ.

"Више од пет милијарди евра до сада смо добили у виду кредита и других улагања из ЕУ, и зато Србија гради тако велики број и ауто-путева и брзих саобраћајница и брзих пруга", рекао је Весић.

Додао је да је поносан на то што је у последњих годину и по дана покренуто највише пројеката када је у питању железнички транспорт, а који су годинама били на чекању.

"Почели смо са реконструкцијом пруге, од Ниша према Димитровграду, а у јуну ћемо почети да радимо обилазницу око Ниша. Ради се сада пуном паром деоница Ниш-Брестовац. Конкурисали смо за наставак изградње брзе пруге од Брестовца према Прешеву, а касније према Скопљу", нагласио је Весић.

Министар је рекао да очекује да ће до краја године почети радови на деоници 2 и 3 пруге од Београда до Ниша.

"То су пројекти које значе будућност Србије и повезују нашу земљу са суседима, а онда наравно и са европским земљама", рекао је Весић.

Комесар ЕУ Вархељи рекао је да је веома срећан што види да је оно на чему је ЕУ заједно радила са Србијом почело да се материјализује.

"Оно што видите овде је транспортни терминал који представља нови приступ. Јер ово је транспортни терминал који је флексибилан. Користи се и за извоз и за увоз. И то је лагана структура као што видите. Зато што је способан да расте како ће трговина расти", рекао је Вархељи.

Додао је да су предвиђања ЕУ да ће транспортни капацитет Србије порасти најмање осам пута у наредних 10 година.

"То значи да ће овај терминал бити развијен у главно чвориште. И надамо се да је ово само једна станица на путу. Видећемо стајалишта која иду на север ка Новом Саду, Суботици, на југу ка Нишу. А можда ако будемо добро радили и ка другим лукама попут луке Бар", рекао је Вархељи.

Завршне радове на изградни терминала, поред Весића и Вархељиа, обишли су између осталих и министарка за европске интеграције Тања Мишчевић, као и шеф Делегаиције ЕУ у Србији Емануеле Жиофре.

Иградња Терминала је финансиран делом бесповратним средствима ЕУ - 13,8 милиона евра,  док је Република Србија обезбедила 1,7 милиона евра.

Интермодални терминал је логистичка платформа специализована за пренос обједињеног терета, односно терета утовареног на интермодалне транспортне јединице, прелазећи са једног начина транспорта на други.

Од 2000. године до данас, подршка ЕУ сектору саобраћаја у Србији премашила је 550 милиона евра бесповратних средстава, а више од 50 милиона евра бесповратних средстава ЕУ издвојено је за припрему стратешки приоритетних инвестиција вредности веће од пет милијарди евра, које ће се реализовати комбиновањем бесповратних средстава ЕУ и повољних зајмова.