You are here

ВЕСИЋ И ЖИОФРЕ О ГОДИШЊЕМ ИЗВЕШТАЈУ ЕВРОПСКЕ КОМИСИЈЕ О СРБИЈИ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, састао се са амбасадором ЕУ у Србији Емануелом Жиофреом, са којим је разговарао о најновијем годишњем извештају Европске комисије о Србији у области саобраћаја, као и о пројектима које финансира ЕУ у сектору саобраћаја.

Министар Весић је изразио задовољство сарадњом Министарства и Делегације ЕУ и захвалио амбасадору Жиофреу на подршци коју ЕУ пружа. Министар је изразио задовољство чињеницом да је укинут Закон о линијској инфраструктури, док су измењени закони који регулишу железнице и интероперабилност железничког система. Остали закони које је потребно изменити су у припреми и требало би да буду усвојени након предстојећих парламентарних избора. Министар је најавио да би нова Национална стратегија саобраћаја требало да буде усвојена 14. фебруара 2024. године и тиме ће бити испуњен један од дуго чекајућих налаза Годишњег извештаја.

Весић је такође представио и шта је урађено у последње време на пројектима саобраћајне инфраструктуре:

“Следеће године ћемо покренути изградњу пруге Београд-Ниш, а осим тога ћемо, заједно са Северном Македонијом потписати меморандум и ићи пред европске органе за изградњу пруге између Ниша и Скопља. Такође, са Владом БиХ ћемо пред ЕУ изаћи са пројектом изградње пруге Београд-Сарајево која ће бити реконструисана. Наше европске партнере сам обавестио и да са владом Бугарске планирамо изградњу брзе пруге између Београда и Софије”, рекао је Весић.

То су пројекти који ће, истакао је министар, омогућити да Србија буде део мреже европских саобраћајница и буде ближе пуном чланству ЕУ где је, како је рекао, Србији одавно место.

Амбасадор Жиофре је истакао нови План раста и рекао: „Додатно финансирање од 6 милијарди евра које је предложено за регион Западног Балкана биће велика прилика за Србију да спроводи предстојеће инфраструктурне пројекте упоредо са неопходним социо-економским реформама. Кроз улагања у саобраћајну инфраструктуру, уз реформе, не само у сектору саобраћаја, већ и у области владавине права, грађани Србије би требало да осете користи од чланства у ЕУ и пре формалог приступања.“

У контексту значајних инвестиционих пројеката у саобраћају, амбасадор је истакао важност активне и транспарентне размене информација са свим заинтересованим странама како би се привукло више компанија, укључујући и компаније из Европске уније, да учествују на тендерима и тиме унапредиле конкуренцију.

Амбасадор је препознао рад Србије у сектору саобраћаја и истакао препоруке изнете у Годишњем извештају. Он је нагласио да укупна помоћ ЕУ Србији и региону која се пружа кроз претприступне фондове у комбинацији са новонајављеним Планом раста ЕУ би довела до помоћи по глави становника упоредиву са оном које државе чланице ЕУ добијају од ЕУ кроз кохезионе фондове.