You are here

ВЕСИЋ: ИНЖЕЊЕРИ И НАУЧНИЦИ ДАЈУ ЗНАЧАЈАН ДОПРИНОС РАЗВОЈУ СРБИЈЕ У БУДУЋНОСТИ

Свечаном академијом данас је обележено 64 године постојања и 50 година имена Факултета техничких наука у Новом Саду, а том приликом министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић поручио је да је ово доба у коме професија инжењера никада није била цењенија, као и да ће у будућности за инжењере и младе научнике бити много више посла како би наша земља постала боље место за живот свих грађана.

Весић је навео да Факултет техничких наука у Новом Саду има око 17.500 студената и да су они, као и професорке и професори тог факултета укључени у велике пројекте Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

“Са њима радимо на развоју брзих пруга и модернизацији постојећих ауто-путева, а у будућности, захваљујући програму 'Скок у будућност - Србија 2027' председника Александра Вучића они ће имати још више посла како би наша земља постала боље место за живот свих људи", рекао је Весић.

Навео је да ће постојећи ауто-путеви бити претворени у паметне и да ће се на њима производити струја преко соларних панела, да ће се модернизовати железница...

"Радићемо заједно на томе да Србија постане боље место за живот свих и то нећемо успети без учешћа наше научне заједнице јер наши инжењери, они који се образују на овом факултету дају и даваће у будућности значајан допринос у развоју Србије у будућности, а како другачије у земљи која је дала Теслу и Пупина", рекао је Весић.

Весић је у име премијера Милоша Вучевића, Владе Србије и у своје лично име честитао Факултету техничких наука прославу јубилеја, наводећи да се доба у коме живимо карактерише као доба константног и динамичног развоја нових технологија.

“Ово је доба када технологије из корена мењају принципе свакодневног функционисања и појединца и читавог друштва. Покретачку снагу доба у коме живимо управо чине факултети техничких наука који предствљају кључну снагу економског и друштвеног развоја", рекао је Весић.

Како је додао, ово је доба у коме професија инжењера никада није била цењенија и потребнија и истакао да инжењери несебично стављају на располагање своје знање и вештину заједници у служби континуираног развоја.

“Наша земља која је дала Теслу и Пупина има богату традицију техничких наука. Данас наши инжењери на глобалном тржишту радне снаге важе за висококвалитетне, стручне и иновативне. То, између осталог, потврђује квалитет рада наших институција и факултета. Међутим, оно што ме посебно радује је што заједно са факултетима и онима који се баве техничким наукама заједно гледамо у будућност", рекао је Весић.

Навео је да је потпуно сигурно да ће у будућности бити много више посла за наше инжењере и младе научнике.

Весић је рекао да Србија улази у нови инвестициони циклус који је представио председник Александар Вучић под називом "Скок у будућност - Србија 2027".

" То је циклус који подразумева велике инвестиције у развој и модернизацију наше друмске и железничке инфраструктуре, водног и ваздушног саобраћаја, комуналне инфраструктуре и оно на шта смо посебно поносни то је да ће 2027. године Србија бити домаћин светске изложбе ЕXПО 2027 и те године ћемо бити центар пословног света", рекао је Весић.

Навео је да Србија, као мала земља, може да буде конкурентна са другима само ако доносимо храбре одлуке и ако смо спремни да храбро корачамо у будућност.

Када је у питању Нови Сад, навео је да тај град, нажалост, пре 25 година није имао ниједан мост док данас има три моста, а осим тога два се граде и почиње изградња још једног.

Весић је рекао да се на примеру Новог Сада може видети како се земља развија и додао да је пре свега десетак година Нови Сад био град на једном ауто-путу, а да ће за неколико година бити град на два ауто-пута и једној брзој саобраћајници.

"До октобра 2026. године завршићемо Фрушкогорски коридор са новим Петроварадинским мостом док ће мост у наставку Булевара Европе бити завршен до краја 2026. године, рекао је Весић.

Између осталог, навео је да ће већ до краја ове године бити пуштена у саобраћај брза пруга од Новог Сада до Суботице и додао да све то говори о томе како технологије и развој земље могу да буду у функцији бољег живота и комфора грађана.

Весић је истакао сарадњу ресорног министарства са факултетима и студентима, подсетивши на стручну праксу коју студенти имају у министартву и надлежним предузећима.

"Веома сам задовољан и срећан што је већ више од стотину студената ту стручну праксу прошло. Оно на чему ћу убудуће инсиситрати, то је да се омогући да студенти који прођу ту праксу могу да се запосле како у министарству тако и у нашим предузећима мимо квота на основу којих се дозвољава запошљавање у управи јер нама су неопходни млади људи и свежа енергија ако хоћемо да управа буде ефикаснија", рекао је Весић.

Такође, подсетио је да је министарство које води омогућило студенткињама и студентима да одлазе на стручну праксу у Кину.

"Сада ћемо то проширити на САД и Француску где ће управо компаније које раде у Србији на великим инфраструктурним пројектима омогућити да наши студенти стичу искуства на тим великим пројектима који се раде у другим земљама", рекао је Весић.

Када су у питању студенти из Новог Сада, Весић је рекао да ће они имати још један додатак у тој стручној пракси у односу на студенте из Београда јер ће за њих вожња брзим возом "Соко" бити бесплатна и имаће бесплатне тршокове боравка у Београду ако буду морали да део стручне праксе обављају у Београду.

Вршилац дужности декана Факултета Техничких наука у Новом Саду Борис Думнић рекао је да му је велико задовољство да се прославља значајан јубилеј - 64. рођедан Факултета техничких наука, али и пола века имена тог факултета.

Думнић је говорио о оснивању и развоју Факултета техничких наука који данас, како је са поносом истакао, студира скоро 17.500 студената.

"Желимо да одлучно наставимо да тежимо изврсности у сваком сегменту нашег рада", рекао је Думнић и додао да ће наставити да негују сарадњу унутар, као и изван Факултета техничких наука са свим институцијама и установама са којима сарађују.

Присутнима су се обратили и градоначелник Новог Сада Милан Ђурић, покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност Бранко Маркоски, председник Скупштине АП Војводине Балинт Јухас, ректор Универзитета у Новом Саду Дејан Мадић и епископ мохачки г. Дамаскин, викар епископа бачког.

На скупу су додељене повеље, медју којима и Повеља за успешну сарадњу и изузетан допринос развоју Факултета техничких наука Влади Републике Србије, коју је у име владе примио министар Весић.

Такође, приказан је кратак филм о Факултету техничких наука и одржан пригодан музички програм.

Скупу су, између осталих, присуствовали министар информисања и телекомуникација Дејан Ристић, министарка привреде Адријана Месаровић, државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Михајло Мишић, помоћник министра за стамбену и архитектонску политику, комуналне делатности и енергетску ефикасност Душан Радоњић...