You are here

ВЕСИЋ: ИЗ НИША И КРАЉЕВА И ДАЉЕ КА ЕВРОПИ, УСКОРО ИЗБОР АВИО-КОМПАНИЈЕ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић изјавио је да су се, након што је влада на последњој седници усвојила одлуку о проглашењу линија у јавном интересу за аеродром “Константин Велики” у Нишу и аеродром “Морава” у Краљеву, стекли услови да се покрене поступак за избор најповољнијег понуђача који ће у периоду до четири године обављати редован авио-превоз ка укупно 10 дестинација из те две ваздушне луке.

Министар је истакао да је важно да се очува континуитет саобраћајне повезаности са ова два аеродрома, јер је то од великог значаја за привредни и друштвени развој јужне и источне Србије, односно Шумадије и Западне Србије.

Реч је, додао је, о 10 авио-линија које су проглашене за линије у јавном интересу, на иницијативу локалних самоуправа - Ниша, Краљева Чачка.

То су линије од Ниша ка Франкфурту, Келну, Љубљани, Атини, Тивту, Истанбулу и Београду, као и линије од Краљева ка Истанбулу, Тивту и Солуну.

"Ступањем на снагу ове одлуке стекао се један од главних услова да се покрене поступак за избор најповољнијег понуђача који ће обављати редован авио-превоз на линијама које нису комерцијално исплативе, ка укупно 10 дестинација", појаснио је Весић.

Министар је подсетио на велика улагања државе у ваздушну луку у Нишу, где се гради нова зграда терминала, која би требало да буде завршена до краја следећег месеца.

Након тога следи опремање, како би путници са далеко више комфора могли да путују са "Константина Великог" већ од наредне летње сезоне.

Указао је да нишки аеродром бележи све већи број путника, као и да ће ове године премашити рекорд из 2019. године када је имао 422.000 путника.

"Нишки аеродром пројектован је за око око 1,5 милиона путника, и желимо и радимо све да их и буде толико. Зато улажемо у Ниш, који постаје све важније саобраћајно чвориште", рекао је министар и додао да тренутно из Ниша саобраћа 13 линија, од чега три сезонске и 10 редовних.

Додао је да држава улаже и у "Мораву" код Краљева, као трећи међународни аеродром у Србији.