You are here

ВЕСИЋ: ИЗГРАДЊА БРЗЕ ПРУГЕ ОД НОВОГ САДА ДО СУБОТИЦЕ НАПРЕДУЈЕ БРЗО, ЗАВРШЕНО 74 ОДСТО РАДОВА

Изградња брзе пруге од Новог Сада до Суботице напредује веома брзо, већ је урађено 74 одсто радова и пруга ће, као што је најавио председник Србије Александар Вучић, бити завршена до краја ове године, изјавио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић.

Он је, приликом обиласка радова, навео да је до сада постављено око 55 одсто шина што је више од 150 километара од укупно 280 километара шина које ће бити постављене, будући да се постављају два колосека.

„Са сигурношћу можемо рећи да ће читав посао бити урађен до краја ове године“, истакао је Весић који се заједно са својим сарадницима провозао делом брзе пруге Нови Сад - Суботица, чија ће укупна дужина бити 108 километара.

Министар је рекао да је након изградње потребно два до три месеца за тестирање пруге и да би возови њоме могли да саобраћају већ у марту следеће године, те да ће се од Београда до Суботице брзим возом стизати за сат и десет минута.

Весић је истакао да је Србија рекордер када су у питању брзе пруге у Европи и додао да ће се већ следеће године у ово време сигурно радити и брза пруга према Нишу.

„Ниједна земља у Европи не ради више километара брзих пруга од Србије. То показује да можемо боље ако се организујемо и да нашу земљу заиста моземо да учинимо добрим местом за живот свих људи“, рекао је Весић.

У обиласку радова са министром Весићем били су његова помоћница за железнички и интермодални транспорт Анита Димоски, извршни директор предузећа "Инфраструктура железнице Србије" Милан Нововић и представници кинеске компаније China Railway International Company (CRIC), која је извођач радова.