You are here

ВЕСИЋ: ИЗГРАДЊОМ НОВЕ ТЕРМИНАЛНЕ ЗГРАДЕ ПОВЕЋАВАМО КАПАЦИТЕТ НИШКОГ АЕРОДРОМА ДО 1,5 МИЛИОНА ПУТНИКА

Нова зграда терминала на аеродрому "Константин Велики", у Нишу, грађевински би требало да буде завршена до краја новембра, након чега ће уследити опремање, а очекује се да ће путници моћи да је користе од следеће летње сезоне, изјавио је данас министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић.

Он је, приликом обиласка радова, рекао да нишки аеродром заслужује да добије нову зграду с обзиром на то да има све већи број путника, те подсетио да тренутно из Ниша саобраћа 13 линија од чега су три сезонске и десет редовних.

Навео је да ће нишки аеродром ове године премашити рекорд из 2019. године када је имао 422.000 путника и истакао да је тај аеродром пројектован за око 1,5 милиона путника, што значи да ће Ниш постати све значајније путничко и карго чвориште када је у питању авио саобраћај.

“Имаћемо више путника и овај аеродром ће се развијати”, нагласио је Весић.

Истакао је да држава улаже у нашу авио-инфраструктуру зато што је Србија на раскрсници различитих путева и зато што имамо све више авио саобраћаја.

“Због тога наши аеродроми имају све више путника. Очекујем да до краја новембра буду завршени грађевински радови и да покушамо да до летње сезоне грађани Ниша, као и они који лете са овог аеродрома користе нову аеродромску зграду”, рекао је Весић.

За то треба доста посла који, додао је, подразумева да се зграда заврши и опреми, као и се уради комплетно партерно уређење.

“Чека нас и изградња новог торња као и реконструкција старе зграде или изградња нове. У сваком случају, чека нас повећање капацитета нишког аеродрома до 1,5 милиона путника и то је најбоља вест за Ниш. Ниш добија брзу пругу, нову аеродромску зграду, више авио линија и на тај начин се развија и остварујемо да постане боље место за живот свих људи”, рекао је Весић.

 Директор ЈП "Аеродроми Србије" Михајло Здравковић захвалио је влади и ресорном министарству на подршци и рекао да се очекује да ће нова терминална зграда на нишком аеродрому грађевински бити готова до краја новембра.

Навео је да ће се потом наставити са опремањем и свиме што је потребно и да ће се настојати да све буде спремно за саобраћај следеће летње сезоне.

“Показало се да је ова летња сезона на нишком аеродрому била рекордна јер смо и у јулу и у августу имали више од 50.000 путника што није забележено у историји овог аеродрома”, рекао је Здравковић.

Навео је да су највеће примедбе путника биле на комфор и недостатак комерцијалних садржаја на аеродрому.

“Изградњом ове зграде створиће се много бољи услови за наше путнике, већи комфор и могућност за комерцијалне садржаје, а  самим тим очекујемо да привучемо и неке нове путнике што би, надамо се, заинтересовало и нове авио компаније које ће прошити опсег дестинација са нашег аеродрома”, рекао је Здравковић.