You are here

ВЕСИЋ: КОМПЛЕТАН ДУНАВСКИ КОРИДОР БИЋЕ ГОТОВ ПРЕ РОКА, ПРВА ДЕОНИЦА ДО ПОЖАРЕВЦА ДО КРАЈА ГОДИНЕ

Изградња Дунавског коридора - брзе саобраћајнице од ауто-пута до Пожаревца, Великог Градишта и Голупца, један је од најуспешнијих инфраструктурних пројеката у Србији, а радови се изводе тако добро да ће бити завршен много пре рока, изјавио је данас министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић.

Министар је обишао радове на изградњи деонице од ауто-пута Београд - Ниш до Пожаревца, где се уверио да радови теку предвиђеном динамиком.

"Ово је први део Дунавског коридора, који спаја источну Србију у укупној дужини од 67 километара. До краја ове године пустиће око 30 километара трасе, а цео пројекат ће бити завршен најмање годину дана, ако не и више пре рока", рекао је Весић.

Министар је истакао да радове изводи Шандонг, једна две најбоље кинеске компаније у Србији, која, каже, то доказује и на овом пројекту.

Навео је да је Пожаревац један од градова који ће ове године бити прикључен на мрежу ауто-путева и брзих саобраћајница, што ће потпуно променити начин живота људи у овом крају, привући инвестиције и обезбедити и бољу везу са Костолцем.

"Тиме показујемо како се Србија развија, премрежујемо је ауто-путевима, брзим саобраћајницама, пругама и то је, заправо, права децентрализација, која омогућава да људи живе у својим местима, да ту раде и подижу своје породице", рекао је Весић.

Захвалио је Коридорима Србије, директору Александру Антићу, компанији Шангдонг као и Граду Пожаревцу на заједничком доприносу да се пројекат брже заврши.

"Ово није први пројекат који ће бити завршен пре рока, и пругу Нови Сад - Суботица завршавамо брже од планираног, а то говори да добре компаније могу да раде добро и зато Шангдонг има наше поверење. Ово значи да се Србија развија, ово је визија председника Александра Вучића - потпуно инфраструктурно повезивање земље за још јачи привредни развој", поручио је министар Весић.

Директор Коридора Србије Александар Антић подсетио је да су он и министар Весић председнику Вучићу обећали да ће Дунавски коридор бити завршен максимално ефикасно, што ће, ако је судити по радовима које су данас обишли, бити и испуњено.

Прецизирао је да је до сада у насип који ће "носити" пут уграђено 2,9 милиона кубика материјала, а у носећим слојевима чак 380.000 камених агрегата. Почели су и радови на асфалтирању, будући да временски услови иду на руку извођачима, те је већ на 15 километара постављен први слој асфалта, а на девет километара и други слој.

"Радово иду добром динамиком, и овде, као и на деоници од Голупца до Великог Градишта, и све иде у прилог томе да пројекат буде завршен пре рока", рекао је Антић и захвалио министру Весићу на сарадњи.

Градоначелник Пожаревца Саша Павловић захвалио је министру Весићу, јер се, каже, коначно остварује визија о којој је говорио председник Вучић, када је указивао на потребу спајања свих делова Србије.

"На ред је дошао Пожаревац, јер нема озбиљног регионалног развоја, ако нема саобраћајне везе са остатком Србине. Пожаревац и део Браничевског округа добијају брзу саобраћајницу, важан пут за даљи екобомски развој, али и за развој туризма с обзиром на то да се у овом крају налазе Виминацијум, Рамска и Голубачка тврђава", подсетио је Павловић.