You are here

ВЕСИЋ: МИНИСТАРСТВО ПОТВРДИЛО ПРОЈЕКАТ ИЗГРАДЊЕ ОБИЛАЗНИЦЕ ОКО УЖИЦА

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић изјавио је данас да је то Министарство потврдило урбанистички пројекат градње обилазнице око Ужица, дуге скоро пет километара, која ће значајно растеретити саобраћај кроз центар тог града.

Весић је навео да ће почетак обилазнице бити код места Сурдук на споју са Златиборским путем, иза којег је предвиђена градња моста преко Ђетиње у дужини око 260 метара. Пројектом је предвиђено да мост чини лучна конструкција са распоном од око 180 метара и гредом која је монолитно спојена са луком у средишњем делу, чиме ће се Ђетиња премостити без нарушавања корита и ближе околине. Осим тог моста, предвиђена градња седам мостовских конструкција, распона од 20 до 130 метара.

На дужини трасе од приближно 250 метара предвиђена је санација нестабилних падина и клизишта.

Министар је напоменуо да је уговор о пројектовању и изградњи са кинеским партнером потписан у марту прошле године, када су почели припремни радови.

Након потврде урбанистичког пројекта, израде Идејног пројекта и завршетка процедура у Ревизионој комисији очекује се до краја лета издавање прве грађевинске  дозволе на основу које ће се створити услови за почетак радова.

"Ово је веома важан пројекат, који ће у значајној мери растеретити саобраћај кроз град, а на који Ужичани чекају већ деценијама", истакао је министар Весић.