You are here

Весић на обележавању Дана Сомбора: Вратићемо Лучку капетанију на Бездан

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић присуствовао је данас обележавању Дана града Сомбора, где је поручио да је начин на који је тај град изборио своју слободу поучан за мале народе у данашње време и навео да је донео одлуку да се поново успостави Лучка капетанија у Бездану.

Обраћајући се на свечаној академији, Весић је истакао да према Сомбору гаји посебне емоције, јер је у том граду служио војску и бројне успомене га вежу за тај град.

У име председника Александра Вучића и Владе Србије, Весић је честитао Сомборцима Дан града, наводећи да имају дугу историју коју треба да чувају, те да је начин на који је Сомбoр добио статус слободног града, занимљив и поучан за мале народе, у данашње време.

Подсетио је да су Сомборци дали велики допринос ослобођењу Петроварадина и победи Аустроугара над Турцима 1716. године, а касније и Београда, али да су њихове ратне заслуге брзо пале у заборав, па је одлучено да се Сомбору одузме статус града.

"Онда су се Сомборци побунили и успели уз борбу, вољу и умешност, и 150.000 форинти , да добују статус слободног града од Марије Терезије. Мали народи треба да знају да могу да буду успешни када покажу вољу и користе све методе да сачувају мир и државу", рекао је Весић.

Министар је указао да се налазимо у нестабилном времену, док се светски рат води у Европи, а нико не зна да ли ће се проширити и какве ће бити последице.

"Ми морамо да чувамо мир, самосталности право да слободно одлучујемо. Да сачувамо мир и нашу земљу. То је наша највећа победа у временима која долазе", рекао је Весић.

А, уз мир, назначио је, иде и економски развој, најављујући неколико значајних пројеката у Сомбору у наредном периоду.

Подсетио је да је пре две године укинута Лучка капетанија у Бездану, али да ће се то променити.

"Донео сам одлуку да се покрене иницијатива да се Капетанија врати у Бездан. То нешто што је неправедно одузето Сомбору, односно овом делу земље. То је ствар коју ћемо исправити", поручио је министар.

Додао је да се завршава Дом здравља, а кренуће и друга фаза пројекта изградње канализације, у оквиру пројекта ”Чиста Србија”.

Као најважније, навео је изградњу ауто-пута од Бачког брега, на граници са Мађарском, који ће преко Сомбора, Куле, Врбаса, Бечеја, Кикинде, ићи до Накова, на граници са Румунијом.

"То ће променити живот људи овде, који ће добити излаз на ауто-пут који ће бити најбржа веза једног дела Мађарске према Румунији. Биће оптерећен ауто-пут и је добро за развој Сомбора", рекао је Весић.

Подсетио је да ће се радити и реконструкција пруге Сомбор - Врбас.

Министар Весић је напоменуо и да у Сомбору живе припадници 21 нације и замолио их да чувају ту разноликост као и до сада.

"Чувајте благо које имате толеранцију, заједнички живот... Ово је заједничка кућа свих који у Сомбору живе. То је наше богатство. Чувајући мир, чувамо они најважније и најдрагоценије у временима које долазе", поручио им је министар.

Додао је да ће бити добрих вести, само ако се очува мир, како би земља могла да настави да се развија, што ће бити наша највећа победа.

Градоначелник Сомбора Антонио Ратковић истакао је да тај град има прошлост вредну поштовања, а да је историја Сомбора и дужа од стицања привилегије слободног града 1749. године, која је била прекретница у просветном, културном и урбаном развоју града.

"Улагање у инфраструктуру је део целокупне ревитализације наше земље. Настављамо са великим инфраструктурним улагањима. Зато смо посебно захвални министру Горану Весићу на личном ангажовању, енергији и подршци пројектима у Сомбору", рекао је градоначелник Ратковић.

Сомбор обележава 17. фебруар као Дан града у спомен на тај датум 1749. године када је Марија Терезија потписала Повељу којом се Сомбор уздиже у ранг слободних и краљевских градова, и која је на свечан начин предата Сомборцима 24. априла 1749. године.