You are here

ВЕСИЋ НАЛОЖИО ВАНРЕДНЕ ПРЕГЛЕДЕ ПРУГА НА ЖЕЛЕЗНИЦАМА

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктур Горан Весић изјавио је гостујући у јутарњем програму ТВ Прва да је данас ЈП “Инфраструктура железница Србије” наложио да се одмах изврши ванредни преглед “проблематичних деоница” на пругама.

“Инфраструктура има рок од десет дана да изврши прегледе, сачини извештај и предложи неопходне мере. То се посебно односи на деонице на којима се, због лошег стања мреже, вози споро”, рекао је Весић.

Министар Весић је рекао да је затражио извештај после вести да се на српским пругама догодило треће исклизнуће за седам дана, овај пут на прузи између Орловата и Фаркаждина. На срећу није дошло до цурења једне цистерне са дизелом која искочила из шина истакао је министар.

“Нажалост у српске железнице до 2015. године скоро да ништа није улагано и сада плаћамо цену деценијског запостављања инфраструктуре. До 2015. године у обнову железничке инфраструктуре улагано је између 10-15 милиона евра годишње. Само ове године у изградњу нових и обнову старих пруга уложили смо скоро 400 милиона евра”, рекао је министар Весић и додао да “ће бити потребне године да се уз овај темпо улагања обнове постојеће пруге”.

Весић је рекао да очекује извештај Комисије коју је оформио за испитивање околности под којим је дошло до исклизнућа четири цистерне са амонијаком код Пирота. “Извештај ће бити објављен и будите уверени да ће ако се утврди да неко није радио свој посао савесно та особа бити смењена”, поручио је министар.

Весић је рекао да није задовољан стањем у железничким предузећима, пре свега у Инфраструктури и Карго и да ће предложити конкретне мере и промене. “Пре два дана сам се састао са синдикатима када смо потписали анекс Колективног уговора којим су запослени у железници добили 12.5 одсто веће плате. Они су то повећање заслужили. Рекао сам им да смо сви на једној страни и држава, и менаџмент и радници и да очекујем њихову подршку за промене и реформе које чекају железничка предузећа”, поручио је Весић.

Министар Горан Весић изјавио је да се железница поново развија захваљујући визији председника Вучића. “Имамо брзу пруги између Београда и Новог Сада. Сада градимо брзу пругу од Новог Сада до Суботице а брзо потписујемо уговор о изградњи брзе пруге од Београда до Ниша а после и до Прешева. Креће реконструкција пруге Ниш - Димитровград као и Ниш - Брестовац. Радиће се реконструкција дела барске пруге од Ваљева до Врбнице као и пруге Сталаћ - Краљево - Рудница. Ако томе додамо београдску приградску железницу инвестиције Србије у пруге достићи ће дестине милијарди евра. Не можемо да имамо модерну железницу 21. века са брзим и сигурним пругама а да организација наших железничких предузећа и њихови поједини руководиоци буду на нивоу 19. века. То ће морати да се мења”, поручио је министар Весић.