You are here

ВЕСИЋ: НАРЕДНЕ ГОДИНЕ ОБЕЛЕЖИЋЕ ЕКСПАНЗИЈА ВАЗДУШНОГ И ЖЕЛЕЗНИЧКОГ САОБРАЋАЈА

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић потписао је данас Меморандум о сарадњи на развоју тренинг центра у железничком, ваздушном и водном саобраћају са в.д.  директорком Канцеларије за дуално образовање проф. др Габријелом Грујић.

Том приликом, свечано је отворена реконструисана зграда Ваздухопловног тренинг центра Ваздухопловне академије у Београду.

Министар Весић је истакао да ће се у новој згради налазити и симулатор за Ербас А320, а да ће се на Академији годишње школовати око 120 пилота, као и авиомеханичари, контролори летења.

У обнову центра уложено је нешто више од три милиона евра, а симулатор за Ербас А320 моћи ће да се користи и за обуку модела А319 и А321.

“И, на овај начин показујемо колико Србија напредује и улаже у саобраћај, посебно ваздушним, али и колико улаже у образовање, јер је важно да наша деца добију квалитетно образовање и могућност да раде”, рекао је Весић.

Посебно је напоменуо да ће лиценце стечене на Ваздухопловној академији важити у Европској унији, па ће свршени студенти моћи да раде у било којој земљи ЕУ.

Министар је навео да ће у тој образовној установи моћи да се школују кадрови из земаља у окружењу, на основу споразума између Директората цивилног ваздухопловства Србије и сродних институција земаља региона, БиХ, Црне Горе, Албаније, Северне Македоније и Турске.

“Године које следе, биће године велике експанзије ваздушног и железничког саобраћаја. Србија постаје логистички хаб у овом делу Европе, у водном, железничком, ваздушном саобраћају, и полако постаје место у коме ће бити потребе за школовањем оваквих кадрова”, рекао је Весић.

Он је указао да је у систему дуалног образовања, од како се у Србији примењује тај концепт, око 10.000 ученика, а око 4.500 њих који су завршили углавном већ имају посао, док су плате оних који су прошли кроз систем дуалног образовања, веће за 10.000 динара.

Тако се у договору са привредом школују млади за занимања која су потребна тржишту, нагласио је министар Весић.

“У ваздушној индустрији има све више посла, а са нових 120 студената сваке године, показујемо колико се овај сектор транспорта шити. Зато је важно да имамо образовне институције које прате такав развој ове области. Сви који овде буду завршили школовање имаће посао, а то је суштина образовања. Тако се повезују привреда, образовање и државна управа”, рекао је Весић.

Вршилац дужности директора Канцеларије за дуално образовање проф. др Габријела Грујић рекла је данашњи дан значајан за осигуравање квалитетног образовања кадрова у ваздухопловству.

“Дозволе које буду добијали овде, биће усаглашене са ЕАСА стандардима ЕУ. Надам се да ћемо већ од марта моћи то да упишемо свим нашим младим људима у њихове дипломе”, рекла је Грујић.

Навела је да је Тренинг центар јединствен, јер је током реконструкције усклађен са ЕАСА стандардима.

“А, ако европске пројекције кажу да ће нам до 2025. године требати више од 270.000 пилота, то говори куда ће се кретати овај центар”, додала је он.

Подсетила је да ће студенти Високе школа струковних студија  -  Ваздухопловне академије, млади контролори лета, авиомеханичари, пилоти имати дипломе струковних инжењера, а да је у плану израда мастер програма, најављујући и обнову и модернизацију базе у Вршцу.

Потписивању Меморандума присуствовали су в.д. помоћнице министра за међународну сарадњу и европске интеграције Тања Поповић, државни секретар Владимир Џамић., државни секретар Министарства просвете Небојша Ранђеловић, директор Ваздухопловне академије Горан Цвијовић.